Reţeta de creştere economică a lui Lucian Croitoru ”Libertate faţă de corupţie şi clarificarea drepturilor de proprietate”(video)

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Se încarcă player-ul...

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru a susţinut în cadrul conferinţei ”Aderarea României la eurozonă: Paşii până să intrăm, la ce să ne aşteptăm”, organizată de cursdeguvernare.ro, că pentru că România să aibă creştere economică este nevoie de deblocarea resurselor ţinute captive de corupţie şi de clarificarea drepturilor de proprietate. În plus, economistul consideră că reforma justiţiei trebuie implementată, iar decizia de aderare la eurozonă trebuie să fie legată de competitivitate şi productivitate.

În opinia economistului, trebuie accelerate privatizările pentru ca să existe un proprietar clar şi să nu se întâmple ca în cazurile Oltchim şi CFR Marfă, unde au fost risipite resurse mari.

Croitoru consideră că doar prin continuarea luptei anti-corupţie şi clarificarea drepturilor de proprietate se pot schimba mentalităţile în România şi se poate dezvolta o nouă etică de afaceri. El a arătat că România este o economie moderat liberă, corupţia fiind o mare problemă.

Pe de altă parte, Croitoru a subliniat că singura cale de a ajunge la creştere economică şi la o clasă de mijloc puternică este productivitatea muncii. Economistul a avertizat însă că trebuie să existe un echilibru între costul unitar cu forţa de muncă şi productivitatea pentru că altfel se ajunge în situaţia Greciei care a cunoscut o creştere foarte rapidă a salariilor, care a fost mai mare decât productivitatea.

Lucian Croitoru a mai afirmat că după aderarea la eurozonă, ţările care nu intră pregătite din punct de vedere al competitivităţii vor avea probleme serioase deoarece ”rata dobânzii se va stabili în funcţie de ciclul economic din cele mai multe ţări şi este nevoie de o sincronizare”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie