Reţetele copilăriei: Tort cu blat de salam de biscuiţi

Tort cu blat de salam de biscuiţi
Tort cu blat de salam de biscuiţi (Maria Matyiku / Epoch Times)

Un adevărat deliciu al copilăriei, tortul cu blat de salam de biscuiţi este foarte simplu de preparat, se face rapid şi nu necesită coacere. Este una dintre reţetele de suflet pe care le-am învăţat în primii ani de şcoală. Mulţi dintre noi am preparat salamul de biscuiţi, fie sub formă de ruladă, fie sub formă de tort, ori de câte ori aveam poftă de ceva dulce şi doream să facem o surpriză dulce celor dragi nouă.

Ingrediente:

500 g biscuiţi simpli,
100 g miez de nucă,
100 g stafide aurii,
5 linguri cacao,
2 linguri de coajă de portocale confiate( opţional),
250 ml lapte,
o fiolă sau câteva linguriţe esenţa de rom ,
un pachet unt (200 g) la temperatura camerei,
200 g zahăr pudră,

o lingură de cacao, câteva bombonele şi coajă de portocale pentru decorat

Modul de preparare:

Mai întâi se începe cu sfărâmarea biscuiţilor. Biscuiţii se pun într-o pungă de plastic cu pereţii puţin mai groşi şi se strivesc cu ajutorul unui sucitor sau a unei sticle. În final se obţine un amestec de făină de biscuiţi, printre care se văd şi bucăţele mai mari de biscuiţi.

Se procedează la fel cu miezul de nucă.

Biscuiţii se transferă într-un bowl, după care se adaugă nuca zdrobită, stafidele, coaja de portocală confiată şi cele cinci linguri de cacao. Se amestecă totul bine.

Se adaugă laptele şi esenţa de rom şi se amestecă din nou până când se încorporează.

Într-un vas mai mic, se amestecă untul cu zahărul pudră până când acesta se topeşte şi se obţine o cremă spumoasă. Crema astfel obţinută se pune în amestecul de biscuiţi, şi se amestecă din nou până când se omogenizează.

Într-o formă de tort sau de plăcintă, se aşează mai întâi o foiţă de plastic, apoi se toarnă şi se modelează compoziţia de salam de biscuiţi. Tortul de biscuiţi se pune la rece pentru o oră sau două.

După ce s-a răcit bine, tortul se răstoarnă pe un platou, după care se îndepărtează atât forma cât şi foiţa de plastic. Se pudrează cu praf de cacao, apoi se decorează cu bombonele şi feliuţe din coji de portocale, sau după preferinţă.

Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.