Tort Tropical cu ananas - în tonuri de primăvară

Tort cu ananas
Tort cu ananas (Maria Matyiku / Epoch Times)

Acest tort cu ananas, uşor acrişor şi aromat, cu o cremă din curmale cu ananas mărunţit şi puţină frişcă, învelit în frişcă şi nucă de cocos este absolut perfect pentru această zi frumoasă de 8 Martie.

O combinaţie delicioasă de arome şi texturi, ce va cuceri orice iubitor de dulciuri de la prima gustare. Câteva flori de primăvară aşezate în mijloc, dau tortului un aer de sărbătoare, adăugând pe lângă culoare,varietate şi rafinament.

Ingrediente:

Pentru blat
6 ouă,
6 linguri de zahăr,
6 linguri de ulei,
6 linguri de faină,
1/2 pliculeţ de praf de copt,
un praf de sare

Pentru cremă şi ornat
un ananas întreg decojit sau o cutie mare de conservă (în care ananasul este tăiat în cercuri),
250 g curmale,
5 ml esenţă de rom,
400 g frişcă lichidă,
1 linguriţă de zahăr pudră,
un pliculeţ de vanilie,
100 g de nucă de cocos rasă mare,
frunzuliţe verzi de mentă sau beţişoare din coajă de lime

Modul de preparare:

Pentru prepararea blatului se separă albuşurile de gălbenuşuri; gălbenuşurile se freacă cu zahărul, apoi se adaugă untul moale treptat şi se amestecă până se omogenizează. Albuşurile se bat spumă. Când spuma e tare, se adaugă treptat în pasta de gălbenuşuri amestecând cu o lingură de lemn, cu mişcări de sus în jos, alternând cu adăugarea în ploaie, a fainei amestecate cu nucă măcinată, praful de copt şi sare.

Prepararea blatului
Prepararea blatului (Maria Matyiku / Epoch Times)

Aluatul se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Blatul se pune la cuptorul încins în prealabil la 180 C şi se coace circa 30 de minute, până când acesta se desprinde uşor de pe pereţii tăvii.

Blatul se coace timp de 30 de minute
Blatul se coace timp de 30 de minute (Maria Matyiku / Epoch Times)

După ce s-a copt (se verifică folosind testul cu scobitoarea), blatul se scoate din cuptor şi se lasă deoparte să se răcească complet.

Nuca de cocos se pune într-o tavă la cuptor aproximativ 5 minute, până când devine uşor maronie, după care se scoate şi se lasă să se răcească.

Nuca de cocos se dă la cuptor pentru 5 minute
Nuca de cocos se dă la cuptor pentru 5 minute (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ananasul se taie în cercuri de un cm grosime. Se lasă o felie rotundă pentru ornat, iar o treime din felii se taie în bucăţi de 2 cm, în formă de jumătate de fundiţă. O parte din ananasul rămas se taie în cubuleţe, iar restul se mixează în blender sau procesor.

Ananasul se taie in cercuri
Ananasul se taie in cercuri (Maria Matyiku / Epoch Times)

Curmalelor li se scot sâmburii, apoi se pun în blender alături de ananas. Se adaugă 100 de frişcă lichidă şi se începe mărunţitul apăsând pe butonul de puls. În final rezultă o cremă de consistenţa piureului de castane. Crema se toarnă într-un castron apoi se adaugă bucăţile mărunţite de ananas şi romul.

Frişca lichidă se bate cu mixerul până când se întăreşte apoi se adaugă pe rând zahărul pudră şi vanilia. Se mixează în continuare la viteză mică, până când zahărul se încorporează.

Prepararea cremei
Prepararea cremei (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se taie blatul în două straturi pe lungime. Se aşează partea de jos ale blatului, apoi se însiropează cu siropul de la ananas. Dacă este prea puţin, puteţi însiropa cu siropul preferat. Se întinde uniform crema de curmale cu ananas.

Crema se întinde peste blatul însiropat
Crema se întinde peste blatul însiropat (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se însiropează partea rămasă de blat şi se aşează peste cremă.

Tortul se înveleşte în frişcă apoi se presară de jur împrejur cu nucă de cocos prăjită. Se ornează cu bucăţele de ananas şi frişcă.

Opţional în mijlocul tortului se poate orna cu flori de primăvară.

Se ornează cu bucăţele de ananas şi frişcă.
Se ornează cu bucăţele de ananas şi frişcă. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă dorim să savuraţi cu plăcere acest tort deosebit de gustos, alături de cei dragi vouă.