Tort de lămâie - un dulce clasic reconfortant

Tort de lămâie
Tort de lămâie (Maria Matyiku / Epoch Times)

Tortul sau prăjitura de lămâie, este un dulce clasic reconfortant, care ne încântă prin aroma de lămâie şi crema spumoasă, bogată în unt şi ouă cu gust dulce acrişor.

Ingrediente:

Pentru blat

6 ouă,
6 linguri de faină,
6 linguri de zahăr,
40 g unt,
1 praf de copt,
Coaja rasă de la o lămâie,

Pentru ornat

O lămâie verde(lime) tăiată în felii subţiri

Pentru sirop

500 ml de apă,
250 gr de zahăr

Pentru cremă

4 gălbenuşuri,
200 g zahăr pudră,
8 linguri de suc de lămâie (sucul de la o lămâie),
Coaja rasă de la o lămâie,
250 g unt,
200 g frişcă lichidă

Modul de preparare:

Se începe mai întâi cu prepararea blatului. Ouăle se aduc la temperatura camerei. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul şi untul până ce se omogenizează bine. Se adaugă apoi coaja de la o lămâie. Albuşurile se bat spumă. Când spuma e tare, se adaugă treptat în pasta de gălbenuşuri amestecând cu o lingură de lemn, cu mişcări de sus în jos, alternând cu adăugarea în ploaie, a fainei şi a prafului de copt.

Blatul se pune la cuptor (încins în prealabil la 180 C) şi se coace circa 30 de minute, până când se desprinde uşor de pe pereţii tăvii.

După ce s-a copt (se poate verifica folosind testul cu scobitoarea), scoateţi blatul de la cuptor şi-l lăsaţi deoparte să se răcească complet.

Între timp se prepară siropul folosit la însiroparea blatului. Într-o crăticioară, se pune la topit zahărul împreună cu o lingură de apă. Când zahărul este de culoare aurie se stinge cu restul de apă. După ce zahărul s-a topit, se ia siropul de pe foc şi se lasă deoparte să se răcească.

Pentru prepararea cremei se foloseşte metoda Bain Marie. Gălbenuşurile se pun într-un castron sau oală metalică cu pereţi joşi şi se amestecă cu zahărul şi sucul de lămâie. Vasul cu compoziţia de cremă se pune deasupra unui alt vas umplut cu apă clocotită, sprijinindu-l cu marginile pe gura acestuia, ca un capac. Nivelul apei din vas trebuie să fie cu 2-3 cm sub castron. Pe aburi, compoziţia nu se înfierbântă până la punctul de fierbere, iar gălbenuşurile de ou îngroaşă lichidul fierbinte. Se amestecă timp de 10 minute, amestecând repede, până când compoziţia va ajunge la consistenţa unei smântâni lichide.

Se lasă deoparte, până când se răceşte la temperatura camerei, apoi se adaugă untul şi coaja de lămâie, amestecându-se în continuare până când crema devine spumoasă. Se adaugă apoi pe rând câte puţin din frişca lichidă, amestecând până când toată cantitatea de frişcă este încorporată. Crema se împarte în trei părţi: două părţi vor fi folosite la umplut, iar cu cea din urmă se va îmbrăca tortul.

Tăiaţi blatul în trei straturi pe lungime. Însiropaţi primul strat de blat cu sirop de zahăr ars, apoi puneţi jumătate din crema de lămâie. Peste cremă puneţi al doilea strat de blat, pe care îl însiropaţi cu sirop. Întindeţi restul de cremă, după care se pune a treia parte tăiată din blat.

Îmbrăcaţi tortul cu restul de cremă pe deasupra şi lateral. Se ornează pe deasupra cu felii de lămâie tăiate pe jumătate, pe care le crestaţi la mijloc până când ajungeţi la coajă, apoi răsuciţi uşor sferturile de felie.

Tortul se lasă să se răcească, apoi se feliază în bucăţi tăiate dinspre centru şi se serveşte. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură