Tort din foi de bezea cu alune şi nucă - deosebit de apetisant

Tort din foi de bezea cu alune şi nucă
Tort din foi de bezea cu alune şi nucă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Este o prăjitură foarte populară, fiind cunoscută sub diferite denumiri; un dulce deosebit de rafinat, care trezeşte multora dintre noi amintiri plăcute din anii copilăriei. Folosindu-vă imaginaţia, rafinamentul şi gustul personal, puteţi asambla foile de bezea în diferite forme şi variante, rezultând o versiune contemporană de tort ce poate rivaliza cu faimoasa prăjitura Marjolaine, creată de Fernand Point, un binecunoscut bucătar francez din perioada interbelică.

Ingrediente pentru foi:

10 albuşuri,
300 g (1 1/4 căni) de zahăr,
250 g (1 cană) de nuci măcinate şi prăjite,
250 g (1 cană) alune măcinate şi prăjite,
2 linguri făină,
un praf de sare,

o tavă de dimensiunea 33 cm X 46 cm sau 2 tăvi de dimensiunea 33 cm X 23 cm

Ingrediente pentru crema de unt cu ouă:

10 gălbenuşuri,
300 g (1 1/4 căni ) de zahăr,
250 g (1 cană) de unt,
2 pliculeţe de vanilie,
sucul de la ½ lămâie,

Ingrediente pentru crema de ciocolată

150 g ( ¾ căni) de ciocolată amăruie de bună calitate,
200 g (3/4 căni) frişcă lichidă,
2 linguri de unt,
1 linguriţă de ness,

Pentru ornat:

10-12 alune întregi sau jumătăţi de miez de nucă prăjite,
125 g (1/2 cană) alune sau nuci măcinate şi prăjite,
o bucată de ciocolată de menaj amăruie,
o bucată de ciocolată de menaj albă,
câteva flori de sezon comestibile

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 150 C (300F).

Tava se unge cu un strat subţire de grăsime, apoi se aşează o bucată de hârtie de copt de mărime puţin mai mare decât dimensiunea tăvii, care de asemenea se unge cu grăsime. În lipsa hârtiei de copt, tava se tapetează cu făină.

Prepararea foilor

Cu ajutorul unui tel sau mixer, se bat albuşurile până când spumă devine consistentă şi tare. Se adaugă praful de sare şi zahărul "în ploaie" şi se bate în continuare până se obţine o spumă densă şi lucioasă. Se adaugă apoi nucile şi alunele măcinate amestecate cu făină.

Aluatul de bezea se toarnă în tavă şi se întinde omogen. Se împarte foaia în 4 părţi egale, trasând o linie uşoară pe lăţime. Foaia se pune la copt timp de 30 -35 minute. Dacă folosiţi 2 tăvi (33X23) împărţiţi aluatul în jumătate şi coaceţi două foi, durata de coacere se reduce cu aproximativ 10 minute. În acest caz, dacă doriţi să porţionaţi foile înainte de coacere, trasaţi o linie în mijlocul tăvii pe lungime. În ambele cazuri, foile sunt gata când se desprind uşor de pe pereţii tăvii.

După ce foaia s-a scos din cuptor, se lasă să se răcească puţin (aprox 5 minute), apoi se scoate din tavă şi se taie pe liniile marcate dinainte de coacere. Se obţin 4 foi egale, în formă dreptunghiulară, care se vor folosi la asamblarea prăjiturii.

Prepararea cremei de unt cu ouă

Se amestecă bine gălbenuşurile împreună cu zahărul şi vanilia, după care se transferă pe baie de aburi şi se amestecă continuu până ce crema se îngroaşă dar nu dă în clocot. Se lasă să se răcească. Separat, untul se freacă sau se mixează, până când devine spumos. După ce s-a răcit, crema de ouă şi zeama de lămâie se adaugă treptat în spuma de unt.

Crema se împarte în trei părţi. O parte se foloseşte la umplut, iar restul la ornat.

Prepararea cremei de ciocolată

Ciocolata amăruie se rupe în bucăţi mai mici, se adaugă frişca lichidă, untul şi o linguriţă de ness, după care se transferă totul pe baia de abur, amestecându-se continuu până când ciocolata se topeşte şi amestecul se omogenizează. Se ia de pe aburi, iar când crema s-a răcit, se împarte în două părţi egale, pentru umplut foile.

Asamblarea tortului

Se decupează o foaie de hârtie de copt, având dimensiunile foilor de bezea plus o margine de 5-6 cm, după care se aşează prima foaie de bezea în centru. Marginile laterale ale hârtiei de copt vor ajuta la ornat.

Pe prima foaie se întinde jumătate din crema de ciocolată. Se pune apoi ce-a de-a doua foaie şi se întinde o treime din crema de unt. Se pune cea de-a treia foaie, după care se întinde a doua jumătate din crema de ciocolată, după care se aşează ultima foaie.

Cu crema de unt rămasă se îmbracă tortul, întinzând crema uniform pe deasupra ultimei foi şi de jur împrejur pe părţile laterale ale tortului. Pe părţile laterale ale tortului, se presară alunele prăjite. O parte din alune vor cădea pe marginile foii de hârtie de copt. Pentru a ajuta alunele să se lipească, se vor plia marginile hârtiei înspre tort presând astfel încât alunele se vor lipi uşor pe tort.

Partea de deasupra a tortului se decorează în funcţie de imaginaţia fiecăruia.

Alunele întregi, se pot cufundă în crema de ciocolată rămasă pe pereţii vasului, apoi înşira pe mijloc. Cu ajutorul unui dispozitiv de curăţat legume, se rad bucăţi de ciocolată albă şi amăruie.

Din ciocolata amăruie rasă se pot face fundiţe aşezate proporţional, între care se pot intercala feliuţe de ciocolată albă. Pe mijloc, printre alune, se pot intercala câteva panseluţe sau alte floricele consumabile de sezon.

Tortul se dă la rece pentru câteva ore, după care e gata pentru servit. Poftă bună!