Tort Raffaello - un desert fin şi elegant

Acest tort delicat şi elegant, cu migdale şi nucă de cocos, este un desert ideal pentru orice ocazie, fie că este vorba de zile de naştere, aniversări, sărbători sau pentru masa pentru revelion.
Tort Raffaello
Tort Raffaello (Maria Matyiku / Epoch Times)

Tortul are o aromă delicată de migdale şi nucă de cocos şi este irezistibil. Pentru cineva care-l încearcă pentru prima dată, va fi greu să nu se îndrăgostească de el de la prima îmbucătură. Blatul pufos de migdale, însiropat cu lapte de cocos are o textură bogată şi o aromă pe măsură şi nu este prea dulce. Se combină excelent cu crema fină de ciocolată albă, nuca de cocos şi frişca care se foloseşte la asamblarea şi decorarea tortului. Tortul îmbrăcat apoi în nucă de cocos, se ornează după preferinţă cu migdale prăjite, bomboane Raffaello, sau ciocolată albă.


Pentru cei care doresc să prepare acest tort, puteţi găsi reţeta în rândurile de mai jos.

Ingrediente:

pentru blatul de migdale: 6 ouă mari, la temperatura camerei, un vârf de cuţit de sare, 1 linguriţă de extract de migdale, 1 cană de zahăr, 1 cană de migdale prăjite şi măcinate, 1 cană de făină

pentru crema de ciocolată albă cu nucă de cocos: 200 g ciocolată albă, 1 lingură de lapte de cocos, 1/3 cană (75 ml) de frişcă lichidă de calitate, 1/2 cană de nucă de cocos rasă, 1 linguriţă (5 g) extract de nucă de cocos (opţional)

pentru asamblare şi decorare: 1 cană de lapte de cocos pentru însiropare, 1/2 cană de nucă de cocos rasă, migdale întregi şi mărunţite pentru decorare (opţional), bomboane Raffaello (opţional) sau fâşii de ciocolată albă (opţional).

Ingredientele principale
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Cuptorul se preîncălzeşte la 180 ° C. Pentru coacere se foloseşte o tavă rotundă cu diametrul de 23 cm, care se unge cu grăsime şi se tapetează cu făină sau cu hârtie de pergament.

Pentru prepararea blatului de migdale se separă mai întâi albuşurile de ou de gălbenuşuri. Se adaugă un vârf de sare peste albuşuri, apoi se bat cu un tel sau se mixează până ce spuma devine tare şi sticloasă.

Într-un castron mic se amestecă gălbenuşurile de ou cu zahăr şi extract de migdale şi se toarnă peste albuşurile bătute spumă.

Într-un castron mic se amestecă gălbenuşurile de ou cu zahăr şi extract de migdale
Într-un castron mic se amestecă gălbenuşurile de ou cu zahăr şi extract de migdale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Treptat, se adaugă migdalele măcinate şi făina amestecând uşor.

Treptat, se adaugă migdale măcinate şi făină, amestecând uşor.
Treptat, se adaugă migdale măcinate şi făină, amestecând uşor. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se toarnă aluatul în tava pregătită şi se dă la cuptor. Se coace timp de 40 de minute până când blatul devine uşor auriu.

Se toarnă aluatul în tava pregătită dinainte.
Se toarnă aluatul în tava pregătită dinainte. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Blatul se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească în formă aproximativ 10-15 minute, după care se scoate din tavă şi se lasă deoparte să se răcească complet.

Se coace timp de 40 de minute până când  blatul devine uşor auriu
Se coace timp de 40 de minute până când  blatul devine uşor auriu (Maria Matyiku / Epoch Times)

Între timp, pregăteşte crema de ciocolată albă. Într-un castron termorezistent se pune o lingură de lapte de cocos şi ciocolată albă ruptă in bucăţi şi se lasă să se topească la foc mic (sau deasupra unei cratiţe cu apă fierbinte).

Se pune laptele de cocos si ciocolata alba într-un castron rezistent la căldură şi se lasa să se topească la foc mic
Se pune laptele de cocos si ciocolata alba într-un castron rezistent la căldură şi se lasa să se topească la foc mic (Maria Matyiku / Epoch Times)

Separat se încălzeşte bine frişcă lichidă care se aduce până la punctul de fierbere. Se ia deoparte când încep să apară primele bule de aer la suprafaţă.

Se adaugă apoi frişca lichidă peste ciocolata topită şi se amestecă până ce se combină, după care se adaugă nuca de cocos. Se acoperă vasul cu o farfurie întinsă şi se lasă să se răcească la temperatura camerei.

Se adaugă frişca lichidă şi se amestecă până se combină, după care se adaugă nuca de cocos măcinată
Se adaugă frişca lichidă şi se amestecă până se combină, după care se adaugă nuca de cocos măcinată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Crema se mixează până când se îngroaşă şi îşi măreşte volumul. Se începe cu o viteză mică şi se măreşte treptat. Odată ce vă apropiaţi de consistenţa dorită a cremei, continuaţi amestecarea cu o lingură sau micşoraţi viteza mixerului la primele trepte. În acest fel evitaţi tăierea sau brânzirea cremei.

Crema se mixează până când devine se îngroaşă şi îşi măreşte volumul
Crema se mixează până când devine se îngroaşă şi îşi măreşte volumul (Maria Matyiku / Epoch Times)

Acoperiţi vasul şi păstraţi crema la rece până când este gata de folosire.

Notă: Pentru reuşita acestei creme este important să se menţină proporţia între cantitatea de ciocolată şi frişcă şi lapte de cocos la raţia de 2:1 ( practic, cantitatea de ciocolată albă este dublă faţă de masă lichidă)

Asamblarea tortului:

Blatul de tort se taie în 3 straturi.

Blatul de tort se taie în 3 straturi
Blatul de tort se taie în 3 straturi (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se aşează apoi primul strat de tort pe platou şi se stropeşte cu o treime din cantitatea de lapte de cocos, după care se întinde un strat uniform de cremă.

Se aşează primul strat de tort pe platou şi se stropeşte cu lapte de cocos, după care se întinde un strat uniform de cremă.
Se aşează primul strat de tort pe platou şi se stropeşte cu lapte de cocos, după care se întinde un strat uniform de cremă. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se aşează stratul următor de tort şi se repetă operaţia până când se ajunge la ultimul strat.

Crema rămasă se întinde pe deasupra şi pe părţile laterale ale tortului, după care se presară cu nucă de cocos măcinată
Crema rămasă se întinde pe deasupra şi pe părţile laterale ale tortului, după care se presară cu nucă de cocos măcinată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Crema rămasă se întinde pe deasupra şi pe părţile laterale ale tortului. Se presară nucă de cocos mărunţită pe deasupra şi pe părţile laterale ale tortului.

Se decorează după preferinţă cu bomboane Raffaello şi migdale mărunţite, ciocolată sau fructe.

Se decorează după preferinţă cu bomboane Raffaello şi migdale mărunţite
Se decorează după preferinţă cu bomboane Raffaello şi migdale mărunţite (Maria Matyiku / Epoch Times)

Înainte de servire, tortul se păstrează la rece. Vă dorim poftă bună!