Tort de bezea cu nucă şi glazură de ciocolată roz – ideal pentru o surpriză romantică

Doriţi să faceţi cuiva o surpriză romantică?
Tort de bezea cu nucă şi ciocolată
Tort de bezea cu nucă şi ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Tortul de bezea cu nucă, glazurat în ciocolată roz şi ornat cu petale de trandafir, aduce un plus de fineţe şi romantism în acele ocazii speciale, în care doriţi să-i surprindeţi pe cei dragi într-un mod plăcut şi inedit.

Tortul de bezea cu nucă îmbrăcat în ciocolată este bogat, deosebit de fin şi aromat. Reţeta acestui tort este una mai veche, numărându-se printre cele mai iubite dulciuri din Bucureşti-ul interbelic, perioadă influenţată cu precădere de bucătăria franceză. Acest tort de nucă este o variantă a vestitei prăjituri Marjolaine, creată de Fernand Point, un binecunoscut bucătar francez din acea perioadă.

În reţeta originală, tortul era îmbrăcat în cremă de ciocolată şi ornat cu vişine din dulceaţă sau coji de portocale confiate. Finisarea tortului se poate adapta în funcţie de ocazie şi imaginaţia fiecăruia.

Ingrediente:

Pentru foile de bezea: 8 albuşuri, 250 g zahăr, un praf de sare, 250 g nuci măcinate, 1-2 linguri de faină sau pesmet fin.

Pentru cremă: 8 gălbenuşuri, 8 linguri de zahăr, un pliculeţ de vanilie, sucul de la o jumătate de lămâie, 250 g unt la temperatura camerei, 2 linguri de cacao.

Pentru glazura de ciocolată: 250 g ciocolată albă de menaj, 100 g frişcă lichidă, 20 g unt, câteva picături de colorant roşu sub formă de gel sau puţin suc de sfeclă roşie.

Ingrediente pentru foi
Ingrediente pentru foi (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 150 C (300F).

Se foloseşte o tavă mare de mărimea 33X46 cm sau două tăvi de copt de mărimea 23X33 cm. Tava se unge foarte bine şi se tapetează cu făină, sau se poate folosi hârtie de copt unsă foarte bine.

Se separă mai întâi albuşurile de gălbenuşuri după care se continuă cu prepararea foilor de bezea.

Prepararea foilor:

Cu ajutorul unui tel sau mixer, se bat albuşurile până când spuma începe să se întărească. Se adaugă praful de sare şi zahărul "în ploaie" continuând baterea spumei până când aceasta devine densă şi lucioasă.

Se bate spuma până când devine densă şi lucioasă.
Se bate spuma până când devine densă şi lucioasă. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se adaugă apoi nucile măcinate amestecate cu o lingură de făină, amestecând uşor cu o lingură, folosind mişcări circulare de jos în sus. O amestecare rapidă va duce la formarea bulelor de aer în compoziţia foilor.

Se adaugă nucile măcinate amestecând uşor
Se adaugă nucile măcinate amestecând uşor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Compoziţia de bezea se toarnă în tavă şi se întinde omogen. Foaia se împarte în 4 părţi egale, trasând linii uşoare pe lăţimea tăvii. Foaia se pune la copt timp de 30 -35 minute. Dacă folosiţi 2 tăvi, împărţiţi compoziţia de foi în jumătate. Pentru porţionarea foilor, înainte de coacere trasaţi o linie pe lungime pe mijlocul tăvii (durata de coacere se va reduce cu aproximativ 5-10 minute).

Compoziţia de bezea se toarnă în tavă şi se întinde omogen
Compoziţia de bezea se toarnă în tavă şi se întinde omogen (Maria Matyiku / Epoch Times)

În ambele cazuri, foile sunt gata când se desprind uşor de pe pereţii tăvii şi devin uşor maronii. După ce foaia s-a scos din cuptor, se lasă să se răcească pentru câteva minute, apoi se scoate din tavă cât sunt încă călduţe, folosind un cuţit cu lama lungă şi flexibilă, altfel foaia se poate rupe uşor. Foia se taie pe liniile marcate dinainte de coacere. În final, se obţin 4 foi dreptunghiulare.

Foile sunt gata când se desprind uşor de pe pereţii tăvii şi devin uşor maronii
Foile sunt gata când se desprind uşor de pe pereţii tăvii şi devin uşor maronii (Maria Matyiku / Epoch Times)

Prepararea cremei:

Gălbenuşurile împreună cu zahărul şi vanilia se fierb pe aburi (la bain-marie), amestecând uşor cu un tel.

Gălbenuşurile se fierb pe aburi amestecând uşor cu un tel
Gălbenuşurile se fierb pe aburi amestecând uşor cu un tel (Maria Matyiku / Epoch Times)

Când compoziţia devine fierbinte şi începe să se îngroaşe, se ia de pe foc (când începe să facă prima bulă deasupra, înainte de a da în clocot pentru a evita tăierea compoziţiei). Crema se lasă deoparte să se răcească. Se acoperă cu o folie de plastic pentru a se evita formarea pojghiţei deasupra.

Când compoziţia devine fierbinte şi începe să se îngroaşe se ia de pe foc
Când compoziţia devine fierbinte şi începe să se îngroaşe se ia de pe foc (Maria Matyiku / Epoch Times)

După ce crema s-a răcit, se adaugă treptat untul.

După ce crema s-a răcit, se adaugă treptat untul
După ce crema s-a răcit, se adaugă treptat untul (Maria Matyiku / Epoch Times)

După ce s-au omogenizat, se pune câte puţin sucul de lămâie. Când este gata, crema se împarte în trei părţi. O parte se pune deoparte.

Crema se împarte în trei părţi. O parte se pune deoparte
Crema se împarte în trei părţi. O parte se pune deoparte (Maria Matyiku / Epoch Times)

În cele două treimi rămase se adaugă 2 linguri de cacao dată prin sită. Cacaoa se poate dizolvă în puţin lapte călduţ, pentru a evita formarea cocoloaşelor. Crema se amestecă până când se încorporează cantiatea de cacao.

Crema se amestecă până când se încorporează cacaoa
Crema se amestecă până când se încorporează cacaoa (Maria Matyiku / Epoch Times)

Asamblarea tortului:

Pe prima foaie se întinde cu ajutorul unei spatule jumătate din crema de cacao. Se pune apoi a doua foaie, peste care se întinde crema de gălbenuşuri, Se aşează cea de-a treia foaie, peste care se pune crema de cacao rămasă. În final, se aşează ultima foaie. Din crema rămasă pe vas, se întine un strat subţire de cremă peste ultima foaie, pentru a uniformiza foaia şi a avea o suprafaţă netedă pentru întinderea glazurii.

Asamblarea tortului
Asamblarea tortului (Maria Matyiku / Epoch Times)

Tortul se dă la rece pentru 1-2 ore, pentru a se întări crema.

Prepararea glazurii de ciocolată:

Ciocolată albă se rupe în bucăţele şi pune într-un vas pe aburi (bain marie). Se adaugă frişcă lichidă şi untul şi se amestecă până când ciocolata se topeşte şi devine fluidă şi fierbinte. Se ia de pe foc înainte de a da în clocot. Se adaugă suc de sfeclă sau colorant roşu, până când se ajunge la nuanţa dorită.

Prepararea glazurii de ciocolată
Prepararea glazurii de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Tortul se ia de la rece şi se pune pe un grătar, aşezat deasupra unei tăvi folosite pentru colectarea excesului de glazură.
Glazura se toarnă peste tort, având grijă să se întindă şi pe părţile laterale.

Glazura se toarnă peste tort, având grijă se întindă şi pe părţile laterale
Glazura se toarnă peste tort, având grijă se întindă şi pe părţile laterale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Înainte ca ciocolata să se întărească, tortul se ornează după preferinţă. Deoarece este un tort romantic, la ornarea acestuia s-au folosit petale uscate de trandafir de dulceaţă, bombonele de tip perlă şi câteva fâşii de coajă de portocală confiată.

Ornarea tortului
Ornarea tortului (Maria Matyiku / Epoch Times)

După ce glazura s-a întărit, tortul se poate porţiona şi servi, alături de un vin dulce de desert, şampanie sau cafea. Vă dorim să-l savuraţi cu plăcere!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură