Revoltă în ALDE? Se cere eliminarea "penalilor" din competiţia electorală, în frunte cu Tăriceanu

Revoltă în partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. Unul dintre liderii cu greutate ai partidului i-a cerut demisia şefului ALDE şi a solicitat organizarea unui congres extraordinar în urma căruia să fie eliminaţi "penalii" din competiţia electorală.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)

UPDATE. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că nu are de gând să-şi dea demisia din fruntea Camerei Superioare a Parlamentului aşa cum i-a cerut colegul său, Vasile Nistor, preşedintele executiv al ALDE.

"Dacă vreţi să vă spun aşa, există şi varianta să facem toate jocurile pe care PNL le doreşte, dar eu cel puţin, până în acest moment, nu sunt dispus. Din unele informaţii s-ar părea că da (în spatele demersului senatorului Vasile Nistor s-ar afla PNL — n.r.). Este o poziţie ciudată. E nefiresc ceea ce se întâmplă, dar cred că această chestiune va fi analizată de colegii mei. Eu vreau să stau puţin mai deoparte ca să nu am o atitudine care ar putea fi considerată subiectivă.

Nu (voi propune excluderea senatorului din ALDE — n.r.), pentru că eu nu sunt adeptul excluderilor din partid. Cred că într-un partid liberal fiecare este liber să vorbească, dar ar fi de dorit să şi gândească. Pot să spun că există şi o cerere din partea aceluiaşi domn de organizare a unui Congres Extraordinar. Eu sunt foarte deschis la această idee. Sigur că putem să organizăm oricând şi poate ar fi benefic, să lămurim anumite lucruri care văd că sunt neclare pentru unii dintre colegii noştri", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte relaţia sa cu Daniel Constantin, celălalt copreşedinte al ALDE, şeful Senatului a explicat că este vorba despre "o relaţie colegială".

"Pentru ca să vă lămuriţi pe deplin şi fiindcă nu vreau să fac comentarii în legătură cu dl Nistor, ar fi bine să îl întrebaţi şi pe Daniel Constantin care este părerea dânsului legat de situaţia dlui Nistor şi de demersul acestuia. Dl Nistor e nemulţumit că nu a mai fost ales vicepreşedinte al Senatului, partea cea mai delicată este că nicio filială din ţară nu îl doreşte pe listă", a adăugat Tăriceanu.

* * *

UPDATE. Preşedintele executiv al ALDE, Vasile Nistor, se declară pregătit inclusiv pentru varianta excluderii sale din partid, dacă mai marii partidului vor lua o astfel de "decizie sinucigaşă".

"Sunt pregătit şi pentru acest lucru (excluderea din partid - n.r.). Dacă domnii colegi vor lua această decizie înseamnă că se autodistrug ca oameni politici pentru că numai un congres poate să hotărască ce se întâmplă în interiorul unui partid, nu dl Tăriceanu, nu dl Daniel Constantin, nu dl Vasile Nistor, nu dl Barbu. Eu am ieşit cu aceste criterii de evaluare pentru că am simţit că partidul va dispărea din politică în momentul în care aceşti oameni (cu probleme în Justiţie - n.r.) vor ocupa locurile pe listă. Dacă se consideră abatere disciplinară că impui nişte criterii de evaluare, să respecte nişte criterii pe care majoritatea românilor şi le doreşte, înseamnă că este clar, pot să o facă. Le urez succes", a declarat, pentru Agerpres, Vasile Nistor.

Legat de posibilitatea de a se orienta spre alt partid politic, senatorul ALDE susţine că se va gândi la această chestiune numai în situaţia în care va fi exclus din partid.

"Deocamdată nu m-am gândit la lucrul acesta fiindcă eu sunt un om de construcţie. Mă voi gândi în momentul în care conducerea partidului va lua o decizie sinucigaşă — să excludă un om din partid pentru nişte principii foarte sănătoase pentru clasa politică românească. Dacă se va lua această decizie, oamenii care sunt curaţi vor pleca probabil la un partid care susţine oamenii curaţi şi în ALDE va rămâne doar zona gri a politicii româneşti", a explicat Nistor.

La rândul său, copreşedintele ALDE Daniel Constantin susţine că motivele care au stat la baza solicitării senatorului Vasile Nistor ţin atât de discuţiile purtate cu privire la listele de candidaţi pentru viitorul Parlament, cât şi de faptul că senatorul nu mai deţine, în această sesiune parlamentară, funcţia de vicepreşedinte al Senatului.

"Nu ştiu la ce concluzie se va ajunge în partid sau la ce concluzie va ajunge domnia sa (Vasile Nistor - n.r.). Indiferent de concluzie, vreau să îi mulţumesc de acum pentru activitatea pe care a avut-o aproape cinci ani în cadrul PC şi apoi în cadrul ALDE. Am avut o discuţie cu domnia sa. Sunt cel puţin trei motive care au stat la baza deciziei dânsului. În primul rând, listele pentru viitorul Parlament. Au fost anumite discuţii, unele ştiute, altele mai puţin ştiute. În al doilea rând, este vorba de ceea ce s-a întâmplat la Senat, acolo unde dânsul ocupa funcţia de vicepreşedinte, şi, în al treilea rând, a avut anumite nemulţumiri referitoare la anumiţi colegi. Toate aceste lucruri sunt normale într-un partid viu.

E o perioadă în care, apropiindu-ne de definitivarea listelor pentru viitorul Parlament, în toate partidele există mişcări. Nici ALDE nu este lipsit de asemenea mişcări, dar ele nu sunt masive. Cele mai multe plecări sunt din PNL şi acolo pe bună dreptate, fiindcă pe viitoarele liste se pare că vor fi în special membri PDL. Noi ne concentrăm pe elaborarea listelor şi preocuparea mea este să avem, pe lângă oamenii cu experienţă, oameni noi, care să aducă plus valoare Parlamentului. Avem deja doi rectori care vor candida şi vor fi membri ai viitorului Parlament. Avem un obiectiv de atins şi pentru asta suntem foarte uniţi", a declarat Daniel Constantin.

* * *

De la înălţimea tribunei Parlamentului, Vasile Nistor, preşedinte executiv al ALDE, i-a cerut şefului său, Călin Popescu Tăriceanu, să îşi dea demisia din fruntea Senatului pe motiv că este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Ulterior, senatorul a depus o solicitare de organizare "de îndată" a unui congres extraordinar al partidului, în care să fie adoptate criterii de integritate pentru candidaţi, scopul fiind de a-i cerne pe "penali".

"Îmi pare rău că nu este domnul preşedinte Tăriceanu (în sala de şedinţă — n.r.). Domnule Tăriceanu, consider că aveţi datoria morală faţă de România să vă prezentaţi demisia din funcţia de preşedinte al Senatului întrucât sunteţi acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. În orice ţară din Europa democratică, al doilea om în stat reprezintă un etalon pentru ceilalţi.

Ca preşedinte al Senatului, ar trebui să daţi dovadă de consideraţie şi respect pentru românii care v-au votat şi v-au acordat încrederea. Ceea ce se întâmplă în ţară şi numărul mare de protestatari îmi întăreşte convingerea că imaginea Senatului a fost în ultimii patru ani ştirbită din cauza unor grave abateri realizate de către colegii mei şi care nu ne fac deloc cinste.

A venit momentul să demonstrăm că nu toţi suntem la fel. Unii membri ai Senatului sunt anchetaţi sau au dosare penale şi din acest motiv consider că a venit momentul ca aceştia să demisioneze din funcţia de conducere deţinută la nivelul Senatului, să renunţe la imunitatea parlamentară sau la mandatul de senator pentru a se pune la dispoziţia Justiţiei", a declarat Vasile Nistor, de la tribuna Senatului, citat de Agerpres.

La scurt timp după această declaraţie, preşedintele executiv al ALDE a revenit în atenţia presei cu un comunicat în care anunţa că a solicitat organizarea unui congres extraordinar al partidului prin care ar avea drept scop eliminarea "penalilor" înainte de alegerile parlamentare.

Operaţiunea eliminarea penalilor"

"Având în vedere:

1. Dificultăţile de organizare şi coordonare apărute în ultima perioadă în cadrul partidului, ca urmare a celor mai recente acţiuni ale organismelor de justiţie în care sunt implicaţi lideri şi membri marcanţi ai formaţiunii politice.

2. Reticenţa manifestată în rândul membrilor de partid cu privire la acceptarea de către conducerea naţională a înscrierii în ALDE a unor persoane controversate din punct de vedere al imaginii publice şi cu probleme de natură penală.

3. Necesitatea trimiterii unui mesaj clar şi unitar de la nivel central în teritoriu cu privire la criteriile de etică şi integritate ce vor sta la baza întocmirii listelor cu candidaturi pentru alegerile parlamentare din acest an.

Vă solicit convocarea de îndată a Congresului Extraordinar ALDE în cadrul căruia să se adopte un normativ intern privind excluderea din viitoarele liste de candidaturi pentru funcţiile de parlamentar a oricărui membru de partid care se află într-una din următoarele situaţii:

1. Este urmărit penal sau trimis în judecată pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală sau alte fapte asimilate infracţiunilor de corupţie.

2. Este arestat preventiv, arestat la domiciliu sau pus sub control judiciar pentru fapte de natură penală.

3. Este condamnat, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru incompatibilitate sau conflict de interese.

4. Este dovedit ca fiind ofiţer acoperit, membru sau colaborator al fostei Securităţi, ca poliţie politică."

O serie de membri marcanţi ai ALDE au avut sau au probleme cu legea, printre care amintim de Aristotel Căncescu, Daniel Chiţoiu, Cristian David, Andrei Voloşevici, Varujan Vosganian, Dian Popescu, Ovidiu Silaghi, Dorinel Ursărescu, Gigi Chiru, Mircea Moloţ, Ion Ariton, Steluţa Cătăniciu sau Adrian Ştef.