Riscantul proces politic al lui Wang Lijun se termină

Captură de ecran dintr-o transmisiune a televiziunii centrale de stat chineze: Wang Lijun în timpul propriului său proces, 18 septembrie 2012, Chengdu, China
Captură de ecran dintr-o transmisiune a televiziunii centrale de stat chineze: Wang Lijun în timpul propriului său proces, 18 septembrie 2012, Chengdu, China (The Epoch Times)

Cea de-a doua şi ultima zi a procesului extrem de sensibil al lui Wang Lijun, fostul şef de poliţie din Chongqing şi mâna dreaptă a membrului Biroului Politic căzut în dizgraţie, Bo Xilai, a fost ţinută secretă.

Procesul a avut loc la Tribunalul Popular Intermediar din Chengdu, capitala provinciei vestice Sichuan.

În Chengdu se află şi Consulatul SUA la care a fugit Wang pe 6 februarie, un act disperat care a adus la scandaluri publice ce încă afectează Partidul Comunist Chinez (PCC).

Fuga sa la Consulatul SUA i-a adus lui Wang acuzaţia de dezertare. El a fost judecat şi pentru alte trei acuzaţii: abuz de lege şi practicarea favoritismului, abuz de putere, şi luare de mită.

Potrivit mass-mediei de stat Xinhua, şedinţa de judecată de pe 17 septembrie a fost o "şedinţă secretă în conformitate cu legea", întrucât includea "secrete de stat".

Şedinţa de pe 18 septembrie a fost un "proces deschis", rudele lui Wang Lijun, membrii mass-mediei, deputaţii Conferinţei Naţionale a Poporului, membrii Comitetului Naţional al Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez şi alţii participând la proces, potrivit Xinhua.

Dar în realitate, procesul nu a fost deschis pentru presă. Relatările mass-mediei chineze au fost limitate prin ordin oficial, iar membrilor mass-mediei străine nu li s-a dat permisiunea să participe la proces, potrivit Radio France Internationale (RFI).

Caracterul ascuns a fost similar celui din procesul lui Gu Kailai, care a avut loc pe 9 august. Soţia lui Bo Xilai a fost judecată pentru uciderea omului de afaceri britanic, Neil Heywood, în parte pe baza dovezilor de vinovăţie furnizate de Wang Lijun.

Mize mari

Procesul lui Wang ridică probleme explozive din punct de vedere politic pentru regimul chinez, din acest motiv procesul a avut un caracter ascuns.

Zhang Sizhi, un proeminent avocat chinez, a declarat pentru Deutsche Welle (DW) că se pot observa posibile conexiuni cu Bo Xilai din modul în care Xinhua a raportat vizavi de şedinţa din 17 septembrie. "Dacă este vorba de un 'secret de stat', atunci probabil are legătură cu Bo Xilai" a spus Zhang.

Analiştii susţin că conducerea Chinei rămâne profund divizată cu privire la modul în care ar trebui manevrat cazul Bo Xilai.

Se crede că Wang le-ar fi spus oficialilor de Partid despre implicarea lui Bo Xilai şi Gu Kailai în recoltarea de organe şi vânzarea de cadavre, despre corupţia lui Bo Xilai şi despre un complot între Bo Xilai şi ţarul securităţii interne Zhou Yongkang, pentru a-l înlătura de la putere pe următorul lider al PCC, Xi Jinping.

Zhang Tianliang, comentator The Epoch Times, a scris într-un e-mail că Wang Lijun ar fi fugit în Chengdu doar în situaţia în care se temea pentru viaţă sa şi că singurul care l-ar fi putut ameninţa era Bo Xilai.

Potrivit lui Zhang Tianliang, procesul lui Wang trebuie bine controlat, în scopul păstrării secrete a informaţiilor despre activităţile lui Bo Xilai în faţa poporulului chinez.

În plus, procesul lui Wang Lijun atrage atenţia asupra lui Bo, care la rândul său atrage atenţia asupra luptei din interiorul Biroului Politic - unii lideri de vârf apărându-l pe Bo, iar alţii dorind să scape de el. Partidul doreşte să păstreze astfel de diviziuni din conducere departe de ochii publicului, a spus Zhang Tianliang.

Problema cea mai sensibilă pentru Wang Lijun, este şeful lui, Bo Xilai, şi implicarea lui Gu Kailai, soţia lui Bo, în recoltarea forţată de organe pe viu.

Comentatorul reţelei radio Sound of Hope, Zhang Sutian, a afirmat că: "recoltarea de organe pe viu este o crimă împotriva umanităţii. S-a întâmplat sub conducerea PCC, aşa că este direct legată de PCC."

Potrivit lui Zhang Sutian, în momentul în care poporul chinez va afla despre recoltările de organe, Partidul îşi va pierde legitimitatea şi se va prăbuşi.

Clemenţă

Observatorii procesului lui Gu Kailai au remarcat că instanţa părea să accepte motivele de clemenţă prezentate în şedinţa de judecată. Gu a fost condamnată la pedeapsa cu moartea cu suspendare, pedeapsă ce poate fi schimbată în închisoare pe viaţă după doi ani, iar apoi poate fi redusă pentru bună purtare dacă instanţa de judecată va considera potrivit.

Relatarea Xinhua sugerează că şi cazul lui Wang Lijun ar putea primi clemenţă.

Procurorii au declarat că, dat fiind faptul că Wang a adus contribuţii importante la rezolvarea cazului, pedeapsa pentru infracţiunea de nerespectare a legii pentru câştiguri personale ar putea fi mai uşoară, potrivit Xinhua.

În plus, agenţia Xinhua a raportat că Wang "a oferit indicii pentru expunerea unor infracţiuni grave comise de alţii şi a jucat un rol cheie în investigarea acelor cazuri. Acest lucru poate fi considerat prestarea de servicii meritorii importante, au declarat procurorii în rechizitoriu".

Raportarea Xinhua nu indică ce contribuţii a adus Wang, ce caz a rezolvat şi ce infracţiuni a expus, deşi uciderea lui Neil Heywood de către Gu Kailai ar părea să fie unul din cazurile expuse de Wang.

Se spune că avocatul lui Wang Lijun ar fi invocat circumstanţe atenuante.

S-a raportat oficial că Wang Lijun nu a "exprimat nicio obiecţie" la adresa faptelor penale şi la cele patru capete de acuzare enunţate împotriva sa.

În materialul video de la şedinţa de judecată difuzat de mass-media de stat, Wang Lijun pare a fi liniştit.

Înainte ca instanţa să încheie şedinţa, judecătorii au precizat că vor pronunţa condamnarea în cazul lui Wang la o dată ce urmează a fi stabilită.

După ce şedinţa de judecată a luat sfârşit, a fost citit cu voce tare un comunicat de presă al Xinhua, pentru mass-media străină care s-a adunat în faţa sălii de judecată, în conformitate cu RFI.