RISE Moldova: Tripla cetăţenie i-a ajutat să construiască în stânga Nistrului un imperiu de afaceri

Deşi iniţial, la începutul anilor 90, s-au lansat în Rusia, oamenii de afaceri Victor Gusan şi Ilya Kazmaly au renunţat şi au plecat în Transnistria unde acum deţin controlul afacerilor din regiune.
Supermarket „Sheriff” în oraşul Tiraspol, iunie 2016
Supermarket „Sheriff” în oraşul Tiraspol, iunie 2016 (RISE Moldova)

O investigaţie Rise Moldova scoate la lumină afaceri ale oligarhilor transnistreni Victor Gusan şi Ilya Kazmaly, pe care aceştia preferă să le ţină departe de privirea atentă a Kremlinului. La un an de la încetarea războiului de pe Nistru, cei doi oameni de afaceri şi-au înfiinţat zeci de companii pe teritoriul Republicii Moldova, în Ucraina, în state ale Uniunii Europene, precum şi în paradisuri fiscale.

De menţionat este faptul că, oamenii de afaceri au reuşit să-şi construiască imperiul internaţional datorită paşapoartelor eliberate de autorităţi ale R. Moldova, Ucrainei şi Rusiei. Potrivit rise.md în 2015, fiecare a treia rublă care a intrat în bugetul nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene a fost virată de companiile controlate de Victor Gusan şi Ilya Kazmaly, toate parte ale holdingului Sheriff.

Afacerile celor doi sunt active pe toate segmentele economiei – de la comerţul cu produse alimentare, automobile, carburanţi, medicamente, producerea şi exportul alcoolului, la servicii hoteliere, telefonie fixă şi mobilă, internet, bănci şi asigurări, sport şi presă.

Aşadar, prima companie a oligarhilor transnistreni, Sheriff SRL a fost fondată în anul 1993, pe teritoriul proaspăt autoproclamatei republici nistrene, devenind cu timpul piesa de rezistenţă în lanţul businessurilor în care s-au implicat cei doi.

Afaceriştii mai deţin şi singurul operator de telefonie fixă şi mobilă, care prestează şi servicii de televiziune şi internet, societatea pe acţiuni de tip închis Interdnestrcom. Conform investigaţiei celor de la Rise, firma de telecomunicaţii ocupă în prezent poziţia a doua în clasamentul celor mai mari contribuabili din stânga Nistrului, pe primul loc clasându-se Sheriff.

Pentru a citi continuarea investigaţiei intraţi aici