RLI: Kremlinul plănuieşte să-l lichideze pe Lukaşenko şi să preia controlul armatei din Bielorusia

Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi omologul său din Bielorusia, Alexander Lukaşenko
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi omologul său din Bielorusia, Alexander Lukaşenko (Getty Images)

Kremlinul a luat o decizie cu privire la o "soluţie" radicală la problema antrenării Bielorusiei în agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei, au declarat surse din cadrul conducerii militare ruse, potrivit unei analize marca Robert Lansing Institute.

La instrucţiunile preşedintelui rus Vladimir Putin, la întoarcerea sa de la ultimul summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), serviciile de informaţii militare ruse ar putea încerca în zilele următoare să implementeze un scenariu care să implice fie o tentativă sau un simulacru de tentativă de asasinat care să-l vizeze pe preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko cu scopul de a-l intimida pe acesta şi de a-l determina să ordone în cele din urmă trupelor sale să se angajeze direct în războiul împotriva Ucrainei, alături de trupele ruse, relatează sursele.

Cartierul general al GRU din Rusia analizează scenariul, care presupune ca Lukaşenko să fie ucis în timpul operaţiunii, urmând ca apoi atribuţiile lui să fie încredinţate actualului secretar general al CSTO, Sanislav Zas, care este pe deplin loial Rusiei şi se află sub controlul GRU.

Potrivit complotului menţionat, Zas va declara în scurt timp aderarea Bielorusiei la Rusia ca entitate autonomă, pentru a preveni, se presupune, ameninţarea militară cu care se confruntă Bielorusia din partea Ucrainei şi a Poloniei. Va fi din nou lansată o naraţiune de propagandă care va susţine că atentatul împotriva lui Lukaşenko a fost pus la cale de Washington.

Astfel de planuri ar putea atesta faptul că Moscova vede acum CSTO ca pe o organizaţie ineficientă, mizând astfel pe încercările de a obţine controlul deplin asupra statelor membre ale CSTO prin asigurarea integrării lor în Rusia sau prin forţarea acestora să se alăture unei noi versiuni a Uniunii Sovietice.

În ambele scenarii, fie că este vorba de un atentat eşuat sau de un atentat reuşit asupra lui Aleksandr Lukaşenko, vor fi prezentate "dovezi" inventate privind "implicarea Ucrainei şi a Poloniei sub conducerea serviciilor de informaţii ale NATO", care vor oferi un pretext formal pentru participarea în continuare a trupelor bieloruse la operaţiunile de luptă pe teritoriul ucrainean.

GRU înclină spre scenariul care implică asasinarea lui Lukaşenko şi numirea lui Zas. Argumentul agenţiei este că actualul lider bielorus va înţelege cine se află cu adevărat în spatele unei eventuale simulări a unei tentative de asasinat. După aceea, în timp ce va împinge în continuare retorica anti-ucraineană şi anti-occidentală, el va continua să manevreze, ferindu-se de aprobarea participării directe a ţării sale la ostilităţile de pe teritoriul ucrainean.

Informaţiile menţionate confirmă evaluarea şi ipoteza analiştilor exprimate în iunie 2022: Rusia încearcă să implice Bielorusia în războiul din Ucraina, în vederea absorbţiei şi a privării de suveranitate.

Cel mai probabil, Putin îl va forţa pe Lukaşenko să antreneze trupele bieloruse în războiul din Ucraina.

Este probabil că Rusia să urmărească fuzionarea celor două armate sub un singur comandament propriu.

Acest scenariu, însă, l-ar priva pe Lukaşenko de capacitatea de a conduce ţara, l-ar face mai vulnerabil şi ar lansa procesul de înlăturare a sa din funcţie, ţara fiind absorbită de Rusia, ceea ce l-ar împinge pe Lukaşenko în război şi l-ar împiedica să ia efectiv o astfel de decizie.

Cu trupele ruse deja desfăşurate în Bielorusia şi cu grupurile de sabotaj trimise acolo, riscul ca Lukaşenko să-şi piardă funcţia şi să fie înlocuit de un lider marionetă rus este ridicat.

Este foarte probabil ca Rusia să organizeze acte de provocare armată în Bielorusia cu scopul de a-l împinge pe Lukaşenko să se alăture războiului. Dar teama de a pierde puterea va rămâne un obstacol cheie pentru ca acesta să facă acest pas. Ultimele rapoarte venite din surse de la Moscova confirmă concluziile preliminare ale analiştilor institutului şi indică în favoarea unui scenariu dramatic pentru Aleksandr Lukaşenko.

Reamintim că, sâmbătă, agenţia de presă de stat bielorusă Belta a anunţat că longevivul ministru de Externe al Bielorusiei a murit subit cu două zile înainte de întâlnirea pe care trebuia să o aibă cu omologul său rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe