România ar putea rămâne fără un cunoscut europarlamentar

Lucrările celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European la Palatul Parlamentului. Laszlo Tokes.
Lucrările celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European la Palatul Parlamentului. Laszlo Tokes. (Epoch Times România)

România ar putea rămâne fără unul dintre cei mai cunoscuţi europarlamentari ai săi. Laszlo Tokes declara că ia în calcul posibilitatea de a candida pentru Parlamentul de la Bruxelles pe listele partidului condus de premierul Ungariei, Viktor Orban, FIDESZ.

Aflat la Oradea, Laszlo Tokes a declarat că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat de europarlamentar susţinut de o coaliţie între formaţiunile politice ale maghiarilor din România, căci se consideră un exponent al maghiarilor de aici, însă, dacă negocierile pentru formarea unei coaliţii a partidelor maghiare româneşti va eşua, nu exclude posibilitatea de a candida ca independent pe listele partidului ungar FIDESZ, informează Adevărul.

„Au fost discuţii într-adevăr, la nivel înalt, în Ungaria şi trebuie să spun că mă onorează această invitaţie pe care o voi lua în calcul doar dacă nu va exista nicio posibilitate de a candida în România. Pentru că eu vreau să candidez aici. Eu reprezint maghiarii din România”, a spus Tokes

În prezent, Tokes este sprijinit de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), partid ce a încercat să negocieze o alianţa cu UDMR, pentru a că împreună să sprijine candidatura lui Laszlo Tokes la alegerile europarlamentare ce se vor desfăşura anul viitor. Negocierile între cele două partide sunt însă într-un impas, declara vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, pentru că UDMR a refuzat să-i pe accepte ca parteneri egali în coaliţie. „Este o ură pe care nu o pot înţelege nici eu şi nici alţii”, susţine Szilagyi, care îşi exprimă totuşi speranţa că se va ajunge la o înţelegere.

Reamintim că, pe 13 octombrie a.c., când a fost reales în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), eurodeputatul Laszlo Tokes a criticat puternic UDMR-ul.

Cu aceeaşi ocazie, exprimându-şi intenţia de a candida pentru un post de europarlamentar la Bruxelles, Tokes şi-a reiterat angajamentul de a continua "lupta pentru autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic", spre deosebire de UDMR care "pare să se înţeleagă cu plagiatorul Ponta."

La Bruxelles, Tokes, alături de alţi europarlamentari maghiari, s-a remarcat prin iniţiativă de a cere Uniunii Europene să introducă "termenul tehnic" de "antimaghiarism" în dicţionarul european.

"Îmi pare rău că nu am reuşit să adoptăm iniţiativa noastră civică şi să introducem conceptul de atitudine duşmănoasă împotriva minorităţilor din Uniunea Europeană, care să fie ca şi antisemitismul şi antiiudaism, şi sunt de părere că trebuie introdus un terminus tehnicus de antimaghiarism", declarat Tokes în toamnă, dezamăgit că iniţiativa a eşuat..

În vară, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, ca împreună cu guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", pentru a oferi "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne