România oferă Bulgariei o reţetă pentru ambulanţe cu adevărat rapide (presă)

Raed Arafat
Raed Arafat (Lavinia Savu / Epoch Times)

Vizita secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii din România, dr. Raed Arafat, care a prezentat la Sofia sistemul SMURD, este unul dintre principalele subiecte pentru presa bulgară de joi.

România oferă Bulgariei o reţetă pentru ambulanţe cu adevărat rapide. Pentru o reformă adevărată nu este nevoie de multe resurse, ci de voinţă şi hotărâre. O dovadă pentru acest lucru este doctorul Raed Arafat care este declarat erou naţional în România după ce a creat unul dintre cele mai moderne şi eficiente sisteme de intervenţia medicală de urgenţă în Europa. În acest fel a fost prezentat invitatul special al conferinţei organizate miercuri la Sofia de Uniunea Medicilor din Bulgaria şi Asociaţia Naţională a Pacienţilor. Evenimentul a fost dedicat modelului românesc SMURD care ar putea ajuta pentru rezolvarea problemelor numeroase cu care se confrunta sistemul bulgăresc. Raed Arafat este o celebritate în România, în anul 2012 demisia lui din postul de subsecretar de stat în urma unui conflict cu preşedintele Traian Băsescu făcându-i pe oameni să iasă în stradă în semn de protest, notează Dnevnik.

Sistemul SMURD a fost înfiinţat încă în anii 90 ai secolului trecut, iar de cinci ani se aplică la nivel naţional, iar succesul este deplin, scrie sursa citată. În această perioadă, a crescut semnificativ numărul pacienţilor care au ajuns la spital şi a scăzut numărul celor care au decedat înainte să vină ambulanţa.În prezent, ambulanţa vine într-un interval de 8-10 minute în oraşe, şi până la 20 de minute în mediul rural.

Oficialul român a prezentat cum funcţionează sistemul în România. 'Ţinem deschisă cartea pentru dumneavoastră, dar nu puteţi prelua după principiul 'copy-paste', trebuie să se vadă mai întâi care sunt elementele sistemului din Bulgaria, să se vadă ce trebuie schimbat şi ce poate fi preluat din sistemul românesc şi ce nu', a spus dr. Arafat.

Avem nevoie să existe unanimitate în societate şi în stat ca să facem şi noi acest lucru, pentru că un sistem mai bun decât acesta nu există, a remarcat la rândul său Ţvetan Raicinov, preşedintele Uniunii Medicilor din Bulgaria. Raicinov a apreciat că nu este deloc vorba de bani, mult mai important decât banii fiind personalul. El crede că, dacă pentru introducerea sistemului SMURD în România a fost nevoie de aproape 20 de ani, în Bulgaria acest lucru se poate face în 3-5 ani deoarece deja există experienţa românească, iar românii sunt dispuşi s-o împărtăşească.

Jurnalul Standart informează că ministrul sănătăţii, Tania Andreeva, a declarat că va vizita România pentru a vedea cum funcţionează sistemul. Dna Andreeva a luat această decizie după conferinţa la care a fost prezentat sistemul SMURD. Acest sistem este aşa de bine organizat, încât 80% dintre români declară că au încredere în el. Sistemul uneşte eforturile medicilor, paramedicilor, poliţiştilor şi pompierilor. În toate ambulanţele şi elicopterele sunt aparate de telemedicină care permit o legătură permanentă între spital şi ambulanţă.

Ziarul Trud trece în revistă situaţia din Bulgaria. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, unul din trei bulgari a folosit serviciile ambulanţei în anul 2012. În cele mai multe cazuri este vorba de oameni care nu şi-au plătit contribuţiile la asigurările de sănătate şi au chemat ambulanţa pentru că nu puteau apela la medicul de familie. În peste 15% din localităţile din Bulgaria, ambulanţa vine în cel puţin 30 de minute după apel. În medie, există o singură ambulanţă pentru fiecare 27.000 de locuitori. În Sofia ar trebui să existe 60 de ambulanţe, dar nu sunt decât 10. În plus, Serviciul de Ambulanţă din Sofia are 95 de posturi vacante şi niciun candidat deoarece salariul este de doar 350 euro.

În 40 din cele 190 de filiale ale serviciilor de ambulanţă din Bulgaria nu sunt medici, ci doar asistenţi medicali. În acelaşi timp, cel mai apropiat spital se află la o distanţă cuprinsă între 30 şi 90 de kilometri, scrie cotidianul Sega. În aceste filiale este foarte necesar să fie introdusă telemedicina, crede Desislava Katalieva, preşedintele asociaţiei angajaţilor în serviciile de ambulanţă. Viceministrul sănătăţii Boiko Penkov a declarat însă că un aparat pentru telemedicină costă 10.000 de euro şi ar fi greu ca toate cele 675 de ambulanţe din ţară să fie dotate cu asemenea aparate, în ciuda faptului că un astfel de sistem permite recepţionarea la distanţă a datelor legate de pacienţi, respectiv diagnosticarea în timp real a pacienţilor aflaţi în stare critică în locuri îndepărtate şi care ar avea nevoie să fie transportaţi la spitale care beneficiază de toate specialităţile medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne