România pierde 6 miliarde de lei anual din cauza ineficienţei energetice a clădirilor publice

Blocuri reabilitate termic
Blocuri reabilitate termic (Epoch Times România)

România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kwh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140 kWh/metrul pătrat, se arată într-un proiect care vizează eficienţa energetică ce a fost realizat de Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi în Energie (ACUE) şi finanţat din fonduri norvegiene.

Potrivit ACUE, un calcul sumar arată că, în cazul în care am atinge consumul recomandat pe metrul pătrat, am obţine o economie de peste 6 miliarde de lei anual.

Cu un consum de energie electrică care este aşteptat să crească cu aproximativ 60%, până în 2030, la nivel European, cu un număr din ce în ce mai mare de prosumatori, reţelele de electricitate vor trebui să integreze o mare parte a energiei curate – ceea ce impune investiţii substanţiale pentru modernizarea infrastructurii existente. Reţelele de distribuţie a energiei joacă un rol crucial în tranziţia energetică asigurându-se, pe de o parte că energia produsă este preluată de la producători, inclusiv prosumatori, şi pe de altă parte că este distribuită eficient şi sigur către consumatori, a transmis Federaţia ACUE, într-un comunicat.

De asemenea, continuă Federaţia, prin schimbări de comportament şi măsuri de eficientizare se poate evita risipa a peste 35% din energia consumată în locuinţe. De exemplu, îmbunătăţirea izolaţiei pereţilor exteriori şi măsurile de etanşeizare pot reduce factura la încălzire cu până la 30%.

“Eficienţa energetică este o resursă importantă, adesea ignorată deşi este accesibilă. Am numit-o un uriaş depozit de combustibil, iar interesul crescut al publicului ne face optimişti că informaţiile puse la dispoziţie, prin expertiza de care am beneficiat, pot contribui real la buna informare, înţelegere şi aplicare a măsurilor de eficienţă energetică”, a declarat Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei ACUE.

Bilanţul proiectului “Eficienţă Energetică în case inteligente, clădiri inteligente şi reţele inteligente” arată un real interes atât din partea publicului, cât şi a autorităţilor pentru politicile naţionale şi măsurile locale de reducere a risipei de energie, interes care trebuie susţinut constant prin informaţie, oportunităţi de finanţare de la nivel naţional şi investiţii locale.

Proiectul, implementat în parteneriat cu Asociaţia pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC), a acţionat pe trei piloni furnizând, prin intermediul experţilor cooptaţi, soluţii de creştere a eficienţei energetice în locuinţe şi în clădirile publice, dar şi informaţii legate de necesitatea dezvoltării reţelelor de distribuţie a energiei pentru a fi capabile să integreze eficient energia din surse regenerabile, în folosul comunităţilor.

“Această campanie a înregistrat un succes, chiar peste ce ne-am aşteptat. Este un lucru concret făcut pentru oameni pe care i-am ajutat să fie mai bine informaţi, să înţeleagă mai bine oportunităţile actuale oferite de un consum mai eficient. Iar sprijinul Norvegiei în derularea acestui proiect a însemnat totodată un ghidaj perfect în termeni de eficienţă energetică. Norvegia este un exemplu inspiraţional, demonstrând că o combinaţie de viziune strategică, colaborare între sectorul public şi privat şi implicarea activă a cetăţenilor poate duce la crearea unei societăţi durabile şi sustenabile din punct de vedere energetic”, a declarat Răzvan Nicolescu, preşedinte AECCSC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne