Românii nu mai au bani pentru a creşte un copil abandonat...

(photos.com)

În ciuda apelului disperat lansat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu, care este în căutarea unor familii de plasament pentru şase bebeluşi abandonaţi în spitale, interesul oamenilor pentru soarta copiilor părăsiţi este extrem de scăzut.

Încă de anul trecut, opt copii din judeţul Sibiu au fost abandonaţi de mame în spital, imediat după ce au fost născuţi. Cei opt - patru fete şi patru băieţi- au fost aduşi pe lume în ultimele luni ale anului 2012 şi în ianuarie 2013, şi au rămas provizoriu în grija medicilor şi a asistentelor de la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu, a celor de la Spitalul de Pediatrie Sibiu şi de la Mediaş. Pentru ca toţi copiii abandonaţi sunt sănătoşi şi nu au probleme de sănătate, reprezentanţii DGASPC Sibiu au făcut un apel public la rudele mamelor şi la toate familiile interesate să crească un copil, să îi ia pe bebeluşi în plasament, să-i salveze de viaţa trăită în spital.

Primii care îi pot salva de la singurătate şi care le pot întinde o mână de ajutor sunt cei care au grade de rudenie cu mamele. "Nu consider că este normal ca aceşti copii, dacă sunt clinic sănătoşi, să stea în spital. Dar legea nu ne permite să-i luăm într-un sistem instituţionalizat. De aceea am făcut acest apel, încercăm să consiliem şi să convingem familia extinsă - bunici, mătuşi, unchi, verişori - să îngrijească aceşti copii, să se ocupe de ei cu sprijinul nostru", a spus Mihaela Tolciu, directoarea DGASPC Sibiu .

Demersul a avut efect, până acum, numai în cazul a doi din cei opt copii abandonaţi după ce mamele au revenit la gânduri mai bune şi s-au hotărât să-i ia acasă, chiar dacă spuneau că nu au cu ce să-i crească. "Bebeluşii care erau îngrijiţi la Maternitatea din Sibiu au plecat din spital deja, au mers în familia naturală. Între timp, situaţia rămâne neschimbată pentru restul de şase copii: doi aflaţi la Pediatrie Sibiu şi patru de la Mediaş", a declarat, citat de Citynews purtătorul de cuvânt al DGASPC Sibiu, Beatrice Muntean. La sediul instituţiei a ajuns până acum o singură familie care s-a arătat interesată să îngrijească, în regim de plasament, unul din copiii abandonaţi. "Avem o familie interesată şi urmează să stabilim dacă se îndeplinesc condiţiile pentru darea în plasament a unui copil. Sperăm ca numărul celor interesaţi să fie mai mare", a mai declarat Muntean.

Suportul financiar din partea statului este minimal în aceste situaţii. Deoarece în toate cazurile este vorba de copii cu vârsta până în doi ani, familiile care îi vor lua în îngrijire acasă vor beneficia numai de alocaţia obişnuită de 200 de lei şi de cea de plasament, în valoare de 97 lei. Pentru a obţine un copil în plasament, familia interesată trebuie să facă dovada că deţine o locuinţă, că are venituri care să-i asigure un trai decent şi să fie clinic sănătoasă. Potrivit legii, un copil care are mai puţin de doi ani nu poate să fie luat într-un centru de plasament instituţionalizat, ci poate primi îngrijire doar într-o familie de plasament, familie extinsă, sau asistent maternal profesionist. Situaţia este cu atât mai complicată cu cât bebeluşii aflaţi în această situaţie nu pot fi nici măcar adoptaţi pentru ca legea prevede ca, înainte să fie declaraţi legal abandonaţi, ei trebuie să stea cel puţin şase luni în plasament.