Rompetrol, pe agenda discuţiilor între Cioloş şi premierul din Kazahstan

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Cioloş a avut, în timpul lucrărilor Summitului ASEM desfăşurate în perioada 14-15 iulie, o întrevedere bilaterală cu omologul său din Kazahstan, Karim Massimov, relatează Agerpres.

Potrivit unor surse care au participat la reuniunea de la Ulan Bator, în cadrul discuţiilor a fost menţionat şi subiectul Rompetrol, companie a cărei privatizare face obiectul unui dosar DIICOT.

Subiectul Rompetrol ar fi fost menţionat de premierul din Kazahstan pe care premierul Cioloş l-a asigurat că justiţia este independentă şi este în interesul ambelor părţi o judecare rapidă a cazului.

Dacian Cioloş a participat vineri şi sâmbătă, la Ulan Bator, la cel de-al XI-lea Summit ASEM. În marja summitului, Cioloş a avut şi o serie de întrevederi bilaterale cu premierii din Mongolia, China, Kazahstan, Singapore, Polonia şi cu preşedintele Elveţiei şi cel al Comisiei Europene.

Reamintim că privatizarea Rompetrolului, companie pe care două guverne PSD - Năstase şi Ponta - au iertat-o de o datorie de 600 milioane de USD, face obiectul unui dosar instrumentat de DIICOT.

Potrivit procurorilor, gruparea infracţională condusă de Dinu Patriciu a beneficiat, în cadrul procesului de privatizare a rafinăriilor Vega şi Petromidia, de "sprijinul total al clasei politice la putere în perioada respectivă", prin prisma conexiunilor politice sau de afaceri pe care omul de afaceri le avea în PSD şi PNL.

În acest dosar procurorii DIICOT au dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile companiei Rompetrol, inclusiv asupra rafinăriei Petromidia şi asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând KazMunayGaz Internaţional NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, în calitate de părţi responsabile din punct de vedere civil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie