Rovana Plumb: Vom avea în octombrie o lege pentru predarea plajelor litoralului autorităţilor locale

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, joi, la Constanţa, că plajele litoralului vor fi trecute în administrarea autorităţilor publice locale, un proiect de lege în acest sens urmând să fie adoptat în Parlament în luna octombrie.

"În ceea ce priveşte predarea plajelor, acestea vor face obiectul unui proiect de lege pe care Ministerul Mediului îl va iniţia şi care va fi prezentat şi dezbătut în Parlamentul României astfel încât să avem o dată de finalizare şi de adoptare a acestui proiect undeva în jur de 15-20 octombrie", a precizat Rovana Plumb.

Potrivit acesteia, este necesar ca autorităţile locale să fie "pregătite" şi să implementeze prevederile unei astfel de legi începând cu sezonul estival 2013, astfel încât să existe o "valorificare coerentă" şi o "administrare corectă" a litoralului Mării Negre.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a menţionat că în staţiunea Mamaia plajele vor urma să fie trecute în administrarea hotelierilor, cu excepţia a trei zone care vor avea destinaţia de plajă publică şi care vor fi administrate de primărie.

"Asta nu înseamnă însă că plajele care sunt trecute în administrarea hotelierilor îşi vor schimba structura, ele vor fi în continuare plaje publice. Exact aşa cum prevede legea, 20% din plaje vor fi zone în care se pot întinde cearceafuri, iar pe restul vor fi şezlonguri", a declarat Mazăre.

Conform acestuia, hotelierii vor plăti taxă către municipalitate pentru luarea în administrare a plajelor, însă va fi eliminată specula.

"Da, va exista o taxă, însă nu vreau ca plajele să mai fie obiect de speculă aşa cum se întâmplă acum, să fie luate în chirie de unu, doi, cinci operatori pe tot litoralul pentru ca, ulterior, să fie subînchiriate şi ei să scoată profit de aici, pe spatele turistului. Deci ele vor ajunge direct la hotelier şi hotelierul îşi va trimite turiştii pe plaje indiferent de locaţia în care se află hotelul, chiar dacă este pe malul lacului", a afirmat primarul Constanţei.

Radu Mazăre a declarat că s-a întâlnit cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, pentru a discuta despre problemele avute de administraţia locală.

"Am avut o discuţie cu doamna ministru care mi-a propus şi mi-a promis tot sprijinul domniei sale şi al Ministerului Mediului pentru problematica pe care noi o avem atât în Constanţa, cât şi în Mamaia", a spus primarul, explicând că proiectul de lege iniţiat de parlamentarii de Constanţa pentru trecerea plajelor în administrarea autorităţilor locale, în timpul fostei guvernări, a fost respins de preşedintele ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne