Rusia acuză Vestul că sprijină Statul Islamic cu scopul de a răsturna guvernul sirian

Viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov.
Viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov. (Captură Foto)

Viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov a acuzat că Occidentul şi aliaţii săi regionali sprijină grupul terorist Statul Islamic, cu scopul de a răsturna guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

“[Grupul Statul Islamic] a fost creat cu ajutorul financiar şi militar al ţărilor occidentale şi a aliaţilor lor cu scopul de a înlătura guvernul lui Bashar al-Assad”, a declarat Antonov în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată marţi în St. Petersburg, după un summit al miniştrilor apărării ai statelor membre OCS (Organizaţia de Cooperare din Shanghai).

Antonov a scos în evidenţă recentele atacuri teroriste din Franţa şi Danemarca desfăşurate de jihadişti, declarând că militanţii Statului Islamic, susţinuţi de elemente străine, îşi vor duce experienţa lor de luptă acumulată în Siria înapoi în ţările de unde provin.

“Acum, teroriştii şi extremiştii au scăpat de sub control şi îşi promovează propriile interese”, a notat un oficial senior rus, insistând că statele membre OCS sunt de asemenea influenţate “direct” de această ameninţare tot mai prezentă.

Comentariile lui Antonov au loc la câteva zile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a reafirmat suportul politic, economic şi militar al Kremlinului pentru guvernul sirian şi a cerut tuturor naţiunilor din Orientul Mijlociu să se alăture luptei împotriva grupului terorist Statul Islamic.

Putin a facut aceste remarci în timpul vizitei unei delegaţii de oficiali sirieni conduşi de ministrul de externe Walid Moallem la Moscova. Liderul rus a făcut apel ca toate naţiunile, indiferent de relaţiile lor cu Siria, să îşi intensifice eforturile comune în lupta împotriva militanţilor Statului Islamic.

Statul Islamic, care în prezent controlează zone din Siria şi Irak, a desfăşurat mai multe atrocităţi intens mediatizate care includ, printre altele, decapitări şi crucificări publice împotriva tuturor grupurilor etnice şi religioase, incluzând şiiţi, suniţi, kurzi, creştini, kurzi Izadi şi alţii.

Peste 220.000 de oameni au murit de la începerea războiului civil în Siria în 2011.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.