Rusia ameninţă Ucraina cu un război ca în Georgia

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.
Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov. (KARIM SAHIB/AFP/Getty Images)

Moscova a ameninţat, miercuri, Ucraina cu o intervenţie armată precum cea din regiunea Osetia de Sud, Georgia, prin intermediul unor declaraţii acordate de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, postului de televiziune finanţat de Kremlin, Russia Today (RT), conform mediafax.

Rusia a invadat în 2008 teritoriile din nordul Georgiei, Osetia şi Abkhazia, după un scenariu asemănător cu cel din Crimeea, unde trupele ruse, aflate sub acoperire, au organizat un referendum pentru independenţa regiunilor.

"Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruse sunt atacate în mod direct, aşa cum au făcut în (teritoriul separatist georgian) Osetia de Sud, nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internaţional”, a declarat Lavrov.

Moscova a promovat recent o politică de reformare a Uniunii Sovietice, justificând agresiunile armate cu „necesitatea de a proteja prin toate mijloacele posibile minorităţile rusofone” de peste graniţe.

Rusia a mai acuzat Statele Unite că se află în spatele incidentelor din estul Ucrainei, adăugând că autorităţile de la Kiev vor relua „operaţiunile anti-teroriste” în baza vizitei efectuate de vicepreşedintele Joe Biden.

Ministerul de Interne de la Kiev a anunţat că forţele separatiste din estul ţării ar fi ucis şi torturat două persoane, dintre care un parlamentar, ceea ce l-a determinat pe preşedintele ucrainean, Olexander Turcinov, să ceară reluarea operaţiunilor anti-teroriste.

Serviciile de Securitate ucrainene au emis mai multe dovezi, acceptate de către Alianţa Nord-Atlantică, conform cărora evenimentele separatiste din estul Ucrainei sunt coordonate din teren de forţele speciale şi armate ale Rusiei.

Forţele separatiste pro-Rusia au refuzat să respecte acordul semnat la Geneva între Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană şi Statele Unite, cerând demisia guvernului de la Kiev.