Rusia anunţă că blochează accesul navelor de război în strâmtoarea Kerch

Podul peste strâmtoarea Kerch
Podul peste strâmtoarea Kerch (Sasha Mordovets/Getty Images)

Planul Rusiei de a restricţiona temporar circulaţia navelor de război străine într-o parte a Mării Negre nu va afecta strâmtoarea Kerch din apropiere, a informat agenţia de ştiri RIA vineri, semnalând riscuri reduse pentru comerţul regional, cauzate de tensiunile dintre Rusia şi Ucraina.

Strâmtoarea Kerch este o parte crucială a comerţului regional cu cereale, care leagă Marea Azov de Marea Neagră. Zona este, de asemenea, în proximitatea exerciţiilor militare pe care Moscova şi Kiev le-au desfăşurat simultan săptămâna aceasta.

Dreptul de trecere a navelor de război străine şi a „altor nave de stat” va fi suspendat în trei locuri lângă coasta Mării Negre a Crimeei în perioada 24 aprilie - 31 octombrie, a spus RIA, citând ministerul rus al apărării.

Moscova a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014.

Ministerul ucrainean de externe a declarat joi că acţiunile Rusiei de a închide părţi ale Mării Negre pentru nave de război străine sunt ilegale.

Departamentul Apărării al SUA a cerut Rusiei să oprească ceea ce a spus că este hărţuirea navelor din regiune şi a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina.

"Rusia are un tipar de acţiuni agresive împotriva navelor ucrainene şi de împiedicare a tranzitului maritim internaţional în Marea Neagră, în special lângă strâmtoarea Kerch. Acesta ar fi ultimul exemplu al campaniei sale curente, de subminare şi destabilizare a Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby la o conferinţă de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe