Rusia aplică ”interdicţii totale” împotriva Occidentului, anunţă Medvedev

Dmitri Medvedev.
Dmitri Medvedev. (DMITRY ASTAKHOV / AFP / Getty Images)

Rusia a decretat ”interdicţie totală” pentru majoritatea produselor alimentare din Uniunea Europeană, ca răspuns la sancţiunile occidentale aplicate Moscovei, a anunţat, joi, premierul rus, Dmitri Medvedev.

Pe lista importurilor de produse alimentare blocate se află carnea de vită, porc, pasăre, peşte, brânză, lapte, legume şi fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.

Anunţul vine la numai o zi după ce Moscova a interzis toate importurile de produse alimentare din Statele Unite, cât şi a fructelor şi legumelor din Uniunea Europeană.

Măsurile sunt considerate periculoase pentru economia fragilă a Rusiei şi vor aduce probleme semnificative consumatorilor casnici ruşi care se bazează pe produsele ieftine din Occident.

„Represaliile împotriva companiilor sau ţărilor occidentale vor adânci izolarea internaţională a Rusiei, cauzând mai multe daune propriei economii”, a declarat Laura Lucas Magnuson, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate de la Casa Albă.

Interzicerea explicită a produselor unei ţări din motive politice încalcă legile Organizaţiei Mondiale de Comerţ, la care Rusia a aderat în 2012.

Banca Centrală a Rusiei a avertizat că astfel de interdicţii asupra importurilor de produse ieftine ar putea îngreuna controlul inflaţiei, care a scăzut cu 7,5% în luna iulie, dar care rămâne totuşi peste rata de 6,5% din 2013.