Rusia se apucă să cumpere petrol iranian, spărgând embargoul

Reactorul nuclear de la Bushehr, in sudul Iranului, la 1.200 km de Teheran.
Reactorul nuclear de la Bushehr, in sudul Iranului, la 1.200 km de Teheran. (Atta Kenare / AFP / Getty Images)

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a semnat cu Iranul un acord petrolier în valoare de 20 de miliarde de dolari, sprijinind astfel Teheranul în evitarea sancţiunilor occidentale impuse Republicii Islamice, scrie The Telegraph.

Acordul pe cinci ani va ajuta Iranul să-şi pună la punct exporturile de petrol, în ciuda sancţiunilor impuse Teheranului din cauza programului său nuclear.

Guvernul de la Moscova nu recunoaşte că această măsură încalcă acordurile internaţionale.

Conform acordului, Rusia, una dintre ţările cele mai bogate în ţiţei, va cumpăra petrol iranian, ajutând Teheranul să ocolească embargoul impus de Occident, şi, conform declaraţiilor, va "coopera cu industria de petrol-gaze, în construcţia de uzine electrice, aprovizionarea cu piese, bunuri de consum şi produse agricole", transmite într-un comunicat Ministerul Energiei din Moscova.

Totuşi, guvernul rus a retras în mod misterios declaraţia noaptea trecută, precizând că va transmite miercuri un nou comunicat.

Chiar dacă a fost retrasă declaraţia, vestea despre un posibil acord a afectat pieţele americane. Indicele Dow a căzut cu 139 de puncte, pe fondul deprecierii unor titluri precum Chevron, minus 2,5 puncte procentuale, sau ExxonMobil, minus 1,9 puncte. Şi indexul Brent Crude a scăzut cu 1,5 puncte, după care a revenit uşor, la o scădere de doar 0,7 puncte, la 104,61 dolari.

Acordul ar permite Rusiei să cumpere 500.000 de barili de petrol iranian pe zi, în schimbul unor bunuri, scria anterior cotidianul economic Kommersant.

Dacă contractul se va semna, va fi în beneficiul ambelor state, în contextul în care atât Rusia cât şi Iranul sunt afectate de sancţiuni occidentale care vizează puternic sectoarele energetice.

Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, afirmase, înainte de a retrage comunicatul, că acordul nu reprezintă o încălcare a obligaţiilor internaţionale ale Rusiei şi este important, având în vedere "realitatea" curentă.

Anterior, Washingtonul avertizase că informaţiile despre negocierile dintre Rusia şi Iran reprezintă un motiv de "serioase îngrijorări".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe