Rusia atacă luptătorii susţinuţi de SUA în Siria la un avanpost american

Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017
Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017 (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)

Oficiali militari americani au declarat pentru The Wall Street Journal că forţele ruse au desfăşurat luna aceasta mai multe operaţiuni militare împotriva coaliţiei conduse de SUA în Siria. Acestea au inclus un atac, miercuri, asupra garnizoanei al-Tanf de-a lungul graniţei cu Irak, în sud-estul Siriei, deşi până acum se pare că operaţiunile au vizat unităţi susţinute de americani, respectiv facţiuni arabe şi kurde locale.

Având în vedere că Rusia i-a informat din timp pe americani cu privire la aceste atacuri prin intermediul unei linii de comunicaţii între militari, Pentagonul consideră că Rusia "nu viza în mod activ trupele americane, ci hărţuia misiunea americană din Siria", informează Zero Hedge.

În ceea ce priveşte al-Tanf, oficialii americani au descris faptul că "un avanpost de luptă din garnizoană" a fost lovit în atacul rusesc, dar nu se aflau acolo trupe americane în acel moment, într-un atac care pare să vizeze "luptătorii Maghawir al-Thawra susţinuţi de SUA" - despre care Rusia spune că au fost responsabili de un atac anterior cu bombă împotriva trupelor sale.

Nu au fost raportate victime, deoarece forţele coaliţiei au fost evacuate rapid din cauza avertismentului prealabil al Rusiei.

Aceasta este, probabil, cea mai recentă apropiere dintre forţele ruse şi cele americane într-un conflict direct, lucru pe care Pentagonul şi-a exprimat dorinţa de a-l evita, dar a declarat că acţiunile recente ale Rusiei sunt o "provocare" gravă şi marchează o escaladare.

"Căutăm să evităm calculele greşite sau un set de acţiuni care ar putea duce la un conflict inutil: acesta rămâne obiectivul nostru. Cu toate acestea, comportamentul recent al Rusiei a fost provocator şi escaladat", a declarat generalul de armată Erik Kurilla, şeful Comandamentului Central al SUA.

Evaluarea iniţială a SUA este că forţelor ruse li s-a ordonat probabil să notifice SUA din timp şi să efectueze loviturile aeriene ştiind că nu vor lovi trupele americane şi că americanii îşi vor avertiza aliaţii, au spus oficialii, potrivit CNN.

Dar ruşii şi-au atins probabil totuşi obiectivul de a "trimite un mesaj" către SUA că pot lovi fără a fi îngrijoraţi de represalii, afirmă un oficial.

Sursa citată menţionează faptul că, de-a lungul anilor, au existat o serie de "apropieri" între trupele americane şi ruse care operează în Siria. Forţele ruse se află acolo la invitaţia guvernului sirian, în timp ce preşedintele Assad i-a numit pe americani "ocupanţi străini ostili" şi le-a cerut să se retragă.

Uneori, convoaiele rivale se blochează reciproc în confruntări pe şosele siriene cheie, în apropierea zonelor de ocupaţie americană, care este mai intensă în nord-estul ţării.

Cu toate acestea, unii observatori văd în loviturile din această lună din apropierea poziţiilor americane un semnal deliberat că lucrurile se intensifică în legătură cu Ucraina, iar Kremlinul este angajat în flexarea muşchilor în faţa celor aproximativ 900 de soldaţi americani aflaţi încă în Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe