Rusia avertizează că nu va da informaţii despre explozia motorului cu propulsie nucleară

.
. (photos.com)

Rusia a declarat unei organizaţii internaţionale care monitorizează testele nucleare că accidentul produs într-un poligon militar din Arhanghelsk la începutul acestei luni nu ţine de activitatea acesteia şi că transmiterea unor date de către guvernul Rusiei este complet voluntară.

Rusia a recunoscut că cinci lucrători din industria nucleară au fost ucişi în explozia din 8 august, care a avut loc în timpul testării unui motor de rachetă cu propulsie nucleară efectuate în nordul Rusiei.

Organizaţia Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare (OTITN), din Viena, a declarat că patru staţii de monitorizare din Rusia, cele mai apropiate de misterioasa explozie, au ieşit din reţea la câteva zile după explozie, alimentând suspiciunile că Rusia le-ar fi putut opri.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că datele transmise de ţara sa staţiilor de monitorizare a radiaţilor, aparţinând OTITN, este voluntară şi că accidentul din 8 august nu cade în sfera activităţii OTITN, a informat marţi Interfax.

Experţi nucleari intervievaţi de The Moscow Times au fost de acord că staţiile de monitorizare ale Rusiei au ieşit din reţea probabil pentru a împiedica alte ţări, în primul rând Statele Unite, să afle exact ce a explodat în timpul incidentului.

„Cred că acest lucru este legat mai mult de activităţile de contrainformaţii; nu securitate nucleară, ci naţională”, a declarat Alexander Uvarov, redactorul şef al site-ului AtomInfo al Rusiei.

„Problema nu este că nivelurile [radiaţiilor] sunt periculoase pentru oameni, este doar o chestiune a secretului [pentru autorităţi]”, a declarat pentru The Moscow Times Andrei Frolov, copreşedintele Uniunii Organizaţiilor Publice de Mediu din Moscova.

Este posibil ca cele patru staţii să fi încetat intenţionat să transmită semnale pentru a ascunde compoziţia izotopilor implicaţi în accident, a declarat, marţi, o sursă anonimă din industria nucleară site-ului de ştiri Znak.com.

Agenţia nucleară de stat din Rusia, Rosatom, a spus că accidentul a implicat „surse de izotopi”, un limbaj de lemn care, de fapt, sugerează tehnică nucleară.

Întrebat despre afirmaţiile OTITN de marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat reporterilor că este încrezător că agenţiile guvernamentale responsabile de staţiile de monitorizare a radiaţiilor îşi îndeplinesc corect treaba. El a adăugat că nu deţine informaţii precise despre modul în care staţiile de monitorizare a radiaţiilor ruse au transmis date.

OTITN a declarat marţi că senzorii de particule radioactive de la cel puţin una din cele patru staţii de monitorizare ruse în cauză transmit din nou.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a sugerat săptămâna trecută că explozia a avut loc în timpul testării unei rachete de croazieră cu motor nuclear, proiect promovat de preşedintele Vladimir Putin. Cu toate acestea, publicaţia pro-Kremlin Izvestia a contestat orice legătură cu 9M730 Burevestnik şi a afirmat că autorităţile au testat un dispozitiv avansat de propulsie.

Au existat informaţii contradictorii cu privire la consecinţele accidentului. Ministerul Apărării a declarat iniţial că radiaţiile de fond au rămas normale după incident, dar agenţia de stat din Rusia a declarat că nivelul radiaţiilor din oraşul Severodvinsk din apropiere a crescut de până la 16 ori.

Putin a declarat luni în Franţa că nu există riscul creşterii nivelului de radiaţii, dar au fost luate toate măsurile de siguranţă necesare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe