Rusia avertizează Finlanda în privinţa aderării la NATO

În timpul unei vizite în Finlanda, liderul rus a avertizat că ţara sa va lua unele măsuri corespunzătoare dacă finlandezii se vor alătura alianţei militare NATO.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus a sugerat vineri că Rusia şi-ar putea muta trupele mai aproape de graniţa ruso-finlandeză dacă Finlanda se alătură alianţei militare NATO şi a făcut apel pentru adoptarea unor măsuri de îmbunătăţire a prevenirii conflictului în regiunea Baltică.

Forţele armate finlandeze „vor deveni o parte a infrastructurii militare a NATO care, peste noapte, se va afla la graniţele Federaţiei Ruse”, a susţinut Putin după o întâlnire cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

„Credeţi că vom păstra situaţia aşa cum este: trupele noastre la o distanţă de 1.500 km?”, a întrebat liderul rus.

Prima vizită a lui Putin în Finlanda de la izbucnirea crizei ucrainene în 2014 are loc în mijlocul unor activităţi ruseşti şi NATO tot mai intense în regiunea Baltică şi în condiţiile în care Finlanda, care este neutră din punct de vedere militar, şi vecina ei Suedia îşi măresc cooperarea cu NATO. În plus, întâlnirea a avut loc cu o săptămână înaintea unui important summit NATO în Varşovia.

„Poate NATO va lupta cu bucurie cu Rusia până la ultimul soldat finlandez”, a declarat Putin.

„Aveţi nevoie de aşa ceva? Noi nu. Noi nu dorim asta. Dar este alegerea voastră”.

Spaţiul aerian deasupra zonei Baltice a fost arena unor întâlniri la “mustaţă” între avioanele de luptă ruseşti şi occidentale în ultimele luni, iar cele trei state baltice au cerut alianţei militare NATO să intensifice sistemele de apărare din regiune.

Putin şi Niinisto au făcut apel la măsuri pentru îmbunătăţirea securităţii, liderul finlandez cerând ca niciun avion militar să nu zboare deasupra regiunii Baltice cu dispozitivele de identificare închise.

„Ştim cu toţii riscul acestor zboruri şi am sugerat că ar trebui să fim de acord ca transponderele să fie folosite în cazul tuturor zborurilor în regiunea Mării Baltice”, a precizat Niinisto, conform Reuters.

Putin a precizat că avioanele ruseşti au zburat ocazional cu transponderele închise, adăugând că avioanele NATO au făcut-o mult mai des.

Liderul rus a declarat că Rusia va discuta cu NATO despre îmbunătăţirea încrederii reciproce şi despre îmbunătăţirea metodelor de prevenire a conflictului la consiliului Rusia-NATO ce va avea loc imediat după summitul NATO din Polonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe