Kremlinul face curăţenie în rândul comandanţilor Flotei Baltice

Peste 50 de ofiţeri de rang înalt au fost concediaţi într-un singur ordin al Ministerului rus al Apărării. Muşamalizări de accidente şi neraportarea stării reale a situaţiei flotei se numără printre motivele acestei mişcări, conform rapoartelor media.
Submarinul rusesc Dmitri Donskoi.
Submarinul rusesc Dmitri Donskoi. (Captură Foto)

Conform mass mediei ruse, comandanţi de vârf ai Flotei Baltice a Rusiei au fost înlăturaţi din poziţiile lor joi de către ministrul Apărării Serghei Şoigu pentru erori nedezvăluite în îndeplinirea sarcinilor. Mişcarea marchează cea mai amplă înlăturare de ofiţeri de rang înalt de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Astfel, 50 de ofiţeri de rang înalt, împreună cu comandantul flotei, vice-amiralul Viktor Kravciuk, au fost concediaţi în masă. Website-ul de ştiri Fontaka.ru a raportat că înlăturarea ofiţerilor a avut loc după presupusa muşamalizare a unui accident ce a implicat un submarin, precum şi pentru mai multe probleme legate de procesul de recrutare şi de proiecte pentru construcţii militare.

Potrivit rapoartelor media, condiţiile de cazare a membrilor flotei sunt deplorabile, în special în enclava Kaliningrad, care se învecinează cu Polonia şi Lituania, ambele state NATO. Aparent, o clădire destinată pentru cazarea familiilor ofiţerilor se află într-o situaţie atât de proastă încât s-a prăbuşit parţial.

Mişcarea a fost neaşteptată, întrucât atunci când a vizitat flota anul trecut, preşedintele Vladimir Putin a lăudat activităţile acesteia. În plus, o astfel de acţiune publică şi de anvergură nu este obişnuită în Rusia, unde ofiţerii neperformanţi sunt deseori concediaţi din posturile lor cu mai multă subtilitate.

O declaraţie din partea Ministerului rus al Apărării a susţinut că vice-amiralul Kravciuk, şeful de personal, contraamirarul Serghei Popov şi alţi ofiţeri au fost înlăturaţi din posturi din cauza unor probleme legate de pregătirea de luptă şi a eşecului lor de a asigura bunăstarea personalului. În plus, în declaraţie se arată că aceştia au prezentat rapoarte false Kremlinului cu privire la condiţiile flotei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe