Rusia continuă seria legilor Big Brother stupide

Vladimir Putin este hotărât să strângă laţul. În cea mai recentă mişcare a Kremlinului, Duma de Stat a aprobat o nouă lege Big Brother, care este criticată atât pe plan intern, cât şi extern, fiind considerată un atac la adresa drepturilor companiilor şi utilizatorilor pe Internet.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a aprobat o serie de noi măsuri de supraveghere a Internetului ca parte a unei legi antitero mai ample. Într-un mesaj pe Twitter, Edward Snowden, care în prezent locuieşte în Rusia, a scris: “Noua lege Big Brother a Rusiei - care nu ar fi trebuit să fie semnată niciodată - este nefuncţională şi reprezintă o încălcare nejustificată a drepturilor”.

Pe lângă faptul că au posibilitatea să solicite acces la serviciile criptate, autorităţile vor impune companiilor ruseşti de telecomunicaţii să stocheze nu numai metadatele ci şi conţinutul mesajelor pentru o perioadă de şase luni. Metadatele urmează să fie păstrate pentru o perioadă de 3 ani, conform unui rezumat al noii legi publicat pe website-ul Meduza. Autorităţile ruse pot să acceseze conţinutul stocat şi metadatele la cerere.

Snowden, care este suspectat că ar fi spion chinez şi care a expus în 2013 o mare parte din operaţiunile de monitorizare ale NSA şi ale serviciilor secrete britanice, s-a referit la dificultăţile implementării noii legi: “Stocarea conţinutului timp de 6 luni nu este numai periculoasă, ci este şi ineficientă”.

Trei dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din Rusia au fost de acord cu afirmaţiile lui Snowden. Conform ziarului The Washington Times, cele trei companii (MTS, Megafon şi Vimpelcom) “au respins în mod public proiectul şi au declarat că acesta necesită o infrastructură a cărei construire şi întreţinerea va costa mai mult decât ar putea câştiga vreodată companiile. Yandex, un motor de căutare rusesc pe Internet, a susţinut că noua legislaţie va “limita în mod excesiv drepturilor companiilor şi utilizatorilor”.

Ziarul The Telegraph l-a citat pe Andrei Soldatov, un expert în serviciile de securitate ruseşti, afirmând că “din punct de vedere tehnic, măsurile de monitorizare vor fi imposibil de implementat”. Totuşi, el a sugerat că autorităţile ruse sunt conştiente de acest lucru: “Obiectivul real nu pare să fie supravegherea, ci intimidarea companiilor în vederea cooperării cu autorităţile înaintea alegerilor parlamentare din septembrie”.

Un alt aspect al noii legi este că vrea să controleze mass media socială. Rezumatul website-ului Meduza explică: “Publicarea incitării la terorism pe Internet sau chiar exprimarea pe Internet a unei aprobări privind terorismul vor fi considerate, din punct de vedere legal, ca şi publicarea unor astfel de comentarii în mass media, iar persoanele vor fi supuse aceloraşi ssancţiuni stricte ce sunt impuse acum entităţilor media”. Sentinţa maximă pentru aceste infracţiuni este şapte ani de închisoare.

Rusia dispune în prezent de operaţiuni cuprinzătoare de monitorizare, inclusiv sistemul SORM. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a precizat că acest sistem de interceptare secretă a comunicaţiilor prin telefonie mobilă în Rusia reprezintă o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe