Rusia bombardează o bază a militanţilor sprijiniţi de Turcia în Idlib. 60 de morţi

Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria.
Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria. (Getty Images)
A.P.
27.10.2020

Luni, avioanele ruseşti au bombardat o tabără plină de militanţi susţinuţi de turci în provincia siriană Idlib, ucigând cel puţin 60 de persoane. Unele surse din mass-media raportează un număr de peste 70 de morţi şi peste 100 de răniţi, incidentul marcând cel mai letal bombardament aerian din întregul război civil sirian.

"Atacul a vizat grupul Faylaq al-Sham, a cărui bază se află în apropierea mai multor tabere de refugiaţi din provincia puternic populată Idlib".

Potrivit raportului, o urmare a acestui atac ar fi o posibilă tensionare a relaţiilor dintre Rusia şi Turcia, deoarece bombardamentul a ţintit zone aflate foarte aproape de graniţa dintre Siria şi Turcia.

Noua evoluţie încalcă un acord încheiat anterior între cele două ţări - Rusia şi Turcia - cu privire la încetarea focului, agreat în martie. Rusia a efectuat ocazional atacuri pe scară mică asupra grupurilor militante, însă un bombardament de o asemenea mărime atât de aproape de graniţa turcă este neobişnuit.

Acordurile anterioare de încetare a focului dintre Rusia şi Turcia legate de Idlib au fost condiţionate de dezmembrarea, de către Turcia, a unor grupuri teroriste, desemnate specific. Cu toate acestea, grupurile pe care Turcia şi Occidentul le numesc „moderate” sunt adesea considerate teroriste de Rusia şi aliatul său Siria, deoarece luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al Assad.

Unii analişti speculează că, prin această lovitură aeriană, Rusia ar putea trimite Turciei un mesaj legat de conflictul din Nagorno-Karabah, între Armenia şi Azerbaidjan, în care Ankara s-a implicat direct de partea azeră, sprijinind recăpătarea controlului de către regimul de la Baku asupra enclavei separatiste susţinute de Armenia şi Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor