Rusia consideră raportul Londrei în cazul asasinării lui Litvinenko o "glumă"

Un judecător britanic a publicat joi rezultatele unei anchete asupra asasinării unui fost spion rus, refugiat în Marea Britanie. Conform rezultatelor anchetei, este posibil ca Vladimir Putin să fi aprobat asasinatul. Kremlinul a declarat că raportul este o glumă, criticând afirmaţiile din acesta.
Fost ofiţer KGB, FSB, acum parlamentar, Andrei Lugovoi, la o conferinţă de presă în Moscova, 12 martie 2013. Lugovoi este principalul suspect în cazul Litvinenko, pe care Rusia refuză să îl extrădeze în Marea Britanie
Fost ofiţer KGB, FSB, acum parlamentar, Andrei Lugovoi, la o conferinţă de presă în Moscova, 12 martie 2013. Lugovoi este principalul suspect în cazul Litvinenko, pe care Rusia refuză să îl extrădeze în Marea Britanie (NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)

Kremlinul a respins rezultatele unei anchete britanice asupra otrăvirii fostului spion rus Alexander Litvinenko. Ancheta britanică, desfăşurată în lipsa celor doi suspecţi principali pe care Rusia îi adăposteşte, a concluzionat faptul că preşedintele rus Vladimir Putin “a aprobat probabil“ asasinarea.

După publicarea de joi a descoperirilor investigaţiei, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a criticat raportul.

“Faptul că o anchetă publică deschisă se bazează pe date secrete ale serviciilor speciale, servicii speciale nenumite, şi faptul că un verdict bazat pe aceste date nefondate a fost făcut public, cu utilizarea abundentă a cuvintelor ‘probabil’ şi ‘după cum se pare’, ar putea fi atribuit “umorului britanic”, a declarat Peskov reporterilor.

"Poate este o glumă", a precizat el, adăugând că o astfel de "semi-anchetă" nu face decât să "otrăvească şi mai mult atmosfera legăturilor bilaterale" dintre cele două state.

"O astfel de terminologie nu este permisă în practica noastră judiciară şi nici nu este permisă în practica judiciară a altor ţări şi, cu siguranţă, nu poate fi considerată de noi drept un verdict în niciuna dintre părţile sale", a susţinut Peskov.

Printre acuzaţiile explozive publicate de judecătorul britanic Robert Owen este afirmaţia că preşedintele rus Vladimir Putin "probabil a aprobat" otrăvirea lui Litvinenko cu poloniu radioactiv la Londra în 2006.

"Operaţiunea FSB (agenţia de securitate a Rusiei) de a-l ucide pe Litvinenko a fost probabil aprobată de ... preşedintele Putin", a declarat joi judecătorul Owen de la Înalta Curte din Londra.

Spionul rus Alexander Litvinenko a fost otrăvit mortal la Londra în 2006. Litvinenko, cândva un membru al cercului apropiat de Putin, a rupt legăturile cu liderul rus în 2000 după seria de explozii care au zguduit Rusia şi care au culminat cu incidentul de la Riazan - fugind în Marea Britanie. Acolo a devenit un critic puternic al Kremlinului şi al preşedintelui rus şi, aparent, a fi furnizat informaţii serviciilor britanice de informaţii, care dorea să-l angajeze pentru divizia de luptă împotriva crimei organizate.

Raportul judecătorului britanic susţine de asemenea că Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, ambii foşti agenţi KGB, i-au administrat lui Litvinenko o doză fatală de poloniu-210, prin intermediul unei căni cu ceai, la un hotel din Londra.

Urme radioactive lăsate de cei doi au fost găsite pe întreg traseul londonez pe care l-au avut în ziua respectivă, inclusiv în toalete şi pe canapelele hotelului unde a avut loc crima.

Cei doi au negat acuzaţiile, care au început să circule la scurt timp după moartea lui Litvinenko, refugiindu-se în Rusia. Unul dintre cei doi a fost internat într-o clinică de tratament al radioactivităţii.

Conform agenţiei de ştiri ruseşti Interfax, Lugovoi a descris descoperirile judecătorului Owen ca fiind “absurde”.

Moscova a refuzat să îi extrădeze pe cei doi foşti agenţi KGB.

Acuzaţiile împotriva lui Putin vor da o lovitură puternică relaţiilor deja tensionate dintre Londra şi Moscova, în condiţiile în care Marea Britanie a declarat deja că se pregăteşte să implementeze sancţiuni împotriva Rusiei şi îngheţarea activelor lui Lugovoi şi Kovtun, dacă guvernul rus continuă să refuze extrădarea suspecţilor. În plus, guvernul britanic l-a convocat joi pe ambasadorul rus la Londra cu privire la noul raport.

Peskov a minimalizat posibila amplificare a situaţiei, susţinând joi că, de fapt, convocarea ambasadorului rus este o practică diplomatică normală şi că Moscova va căuta să răspundă la toate întrebările formulate cu privire la descoperirile prezentate în raport.