Rusia: Cutremur puternic de magnitudine 6,3 zguduie Insulele Kurile

(Getty Images)

Un cutremur puternic, iniţial considerat de magnitudine 6,8, a lovit joi Insulele Kurile, provocând trepidaţii majore în întreaga regiune. Ulterior, magnitudinea cutremurului a fost anunţată la 6,3.

Nu există niciun pericol pentru declanşarea unui tsunami, a declarat Serviciul Naţional de Meteorologie, potrivit Express.co.uk.

Seismul a lovit la 177 km sud de Severo-Kurilsk, la o adâncime de 33 km, potrivit USGS.

Nu au existat rapoarte imediat privind victime sau pagube.

În oraşul rusesc Severo-Kurilsk cutremurul a avut magnitudinea de 4, provoacând pagube minore.

Severo-Kurilsk, situat pe insula Paramuşir, are o populaţie de peste 2.500 de locuitori, potrivit unui recensământ realizat în 2010.

Alte locuri din apropiere ce ar putea fi afectate sunt: Viliucinsk, Kamceatka, Petropavlovsk-Kamceatski şi Kliuci, toate localizate în Rusia.

Arcul vulcanic Kurile are o lungime de aproximativ 2.100 km, pornind din Hokkaido, Japonia, de-a lungul Insulelor Kurile şi până pe coasta din Pacific a Peninsulei Kamceatka.

Un arc vulcanic este un lanţ de vulcani format de-a lungul unei anumite zone, care poate contribui la mişcări ale plăcilor tectonice volatile, provocând cutremure şi tsunami.

Insulele Kurile, în regiunea rusească Sahalin Oblast, formează un arhipelag vulcanic de aproximativ 1.300 km.

Insulele, situate într-o zonă cunoscută sub numele de Cercul de Foc al Rusiei, în estul îndepărtat al acesteia, sunt susceptibile la cutremure şi tsunami.