Rusia dezminte victoria lui Trump asupra lui Baghdadi - "propagandă, fără dovadă"

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

Moscova respinge declaraţiile preşedintelui american Donald Trump cu privire la operaţiunea efectuată de forţele speciale din Statele Unite, care l-ar fi ucis pe liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, ca fiind „propagandă” şi premature.

Publicaţia democrată Daily Beast îl citează pe corespondentul din SUA al postului TV de stat al Rusiei, Denis Davidov care a declarat că „Trump are alegeri într-un an şi acest anunţ al lichidării lui Al-Baghdadi va adăuga câteva puncte” la popularitatea acestuia.

Chiar mai provocator este faptul că Moscova a respins chiar şi rarele laude pe care Trump le-a adresat personal militarilor ruşi pentru cooperarea în operaţiunea lichidării lui Baghdadi. Trump a spus în discursul său de duminică dimineaţă că: „[Ruşii] au fost foarte cooperanţi, au fost cu adevărat buni ... Rusia ne-a tratat grozav. S-au deschis, a trebuit să zburăm peste anumite zone din Rusia, zone deţinute de Rusia. Rusia a fost grozavă".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul major Igor Konaşenkov, a făcut o declaraţie la scurt timp după discursul lui Trump, afirmând contrariul: „Ministerul rus al Apărării nu are informaţii credibile despre faptul că militarii americani au efectuat încă o operaţiune pentru eliminarea ”fostului lider Daesh Abu Bakr al-Baghdadi în zona controlată de Turcia din Idlib".

Kremlinul a respins de asemenea afirmaţia că a avut vreo implicare în „îndrăzneaţa incursiune nocturnă ”, aşa cum o descrie Casa Albă.

Konaşenkov se referă, printre altele, la faptul că au existat cel puţin trei cazuri majore în care mass-media internaţională a raportat moartea lui Baghdadi în ultimii ani. Aşa cum a subliniat fostul soldat al forţelor speciale americane - acum jurnalist - Jack Murphy, numărul total al victoriilor oficiale revendicate referitoare la misteriosului lider terorist, care susţineau că a fost ucis sau grav rănit, este de peste zece (revendicate de SUA, irakieni, ruşi, kurzi sau surse oficiale), potrivit zerohedge.

Mai mult, Ministerul rus al Apărării a explicat că „au existat întrebări şi îndoieli legitime cu privire [operaţiunii americane] şi, în special, la succesul acesteia”, spunând că nu au nicio dovadă înregistrată a atacurilor aeriene ale coaliţiei americane în zona Idlib sâmbătă noaptea.

De asemenea, Ministerul Apărării a respins ideea circulată de Donald Trump conform căreia Rusia şi-ar fi deschis spaţiul aerian administrat - care includea zona Idlib - pentru aeronavele militare americane.

Konaşenkov a mai susţinut că, în cele din urmă, armata siriană susţinută de puterea aeriană rusă a învins deja ISIS şi moartea lui Al-Baghdadi, chiar dacă este confirmată, „nu are absolut nicio semnificaţie operaţională în teatrul de operaţiuni din Siria sau privind acţiunile împotriva grupurilor teroriste râmase în Idlib”.

Analistul principal al think-tank-ului „Crisis Group”, Sam Heller, citat de Zerohedge, a observat duminică faptul că „rolul lui Baghdadi în cadrul organizaţiei este neclar”, având în vedere că „grupul pare să fi investit în sistematizarea şi instituţionalizarea sa într-un mod care ar putea atenua pierderea oricărui lider, chiar la vârf”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii