Trump ameninţă Turcia cu sancţiuni "devastatoare" dacă întâlnirea de azi dintre Erdogan şi Mike Pence eşuează

Donald Trump
Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat miercuri că Statele Unite „vor încerca să soluţioneze” cu Turcia situaţia apărută ca urmare a ofensivei turce în nord-estul Siriei, dar că sancţiunile americane vor fi „devastatoare” dacă discuţiile cu Ankara nu au un rezultat pozitiv.

„Ne aflăm într-o poziţie excelentă”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă cu câteva ore înainte ca vicepreşedintele american Mike Pence să plece la Ankara împreună cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

"Cred că vor avea o întâlnire de succes", a declarat Trump la o conferinţă de presă alături de preşedintele italian, Sergio Mattarella. „Dacă nu, sancţiunile, tarifele şi alte lucruri pe care le vom face vor avea urmări devastatoare pentru economia Turciei”.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat că departamentul său le-a oferit lui Pompeo şi Pence o listă de sancţiuni suplimentare care ar putea fi impuse dacă Turcia nu îşi opreşte incursiunea în spaţiul sirian.

Sancţiunile ar putea viza mai mulţi miniştri, ministere sau industrii turce, a afirmat el fără să ofere detalii.

"Avem o autoritate foarte largă în ceea ce priveşte aceste sancţiuni", a afirmat Mnuchin reporterilor. „Dacă nu am fi emis licenţa generală, am fi blocat toată energia din Turcia. Este greu să fii mai direct decât atât”.

Ankara susţine că miliţiile kurde susţinute de Statele Unite sunt terorişti care au legături cu separatiştii kurzi din Turcia (PKK) şi a promis să continue atacul indiferent de sancţiuni.

Trump a declarat miercuri că nu i-a dat „verde” lui Erdogan pentru a invada nord-estul Siriei. Liderul turc plănuia de multă vreme o astfel de mişcare, a declarat Trump, adăugând că nu doreşte ca forţele americane să fie prinse în conflict.

Aliaţii europeni au criticat de asemenea invazia şi au solicitat Turciei să înceteze operaţiunile.

Preşedintele italian Sergio Mattarella, aflat alături de Trump la Casa Albă, a declarat că a discutat situaţia cu preşedintele SUA şi că Italia condamnă ofensiva turcă.

Mnuchin a declarat că Pompeo şi Pence vor discuta cu Erdogan despre sancţiunile suplimentare cu care se poate confrunta Turcia dacă Ankara nu va înceta imediat focul şi a declarat că Trump a arătat foarte clar că se aşteaptă ca Turcia să înceteze incursiunea în Siria.