Rusia expulzează diplomaţi polonezi ca răspuns la o măsură “neprietenoasă”


 

 
Clădirea Ministerului rus de Externe din Moscova. Mai mulţi diplomaţi polonezi au fost expulzaţi duminică, 16 noiembrie 2014, din Rusia după ce Polonia, la rândul ei, a expulzat câţiva diplomaţi ruşi.
 
  Clădirea Ministerului rus de Externe din Moscova. Mai mulţi diplomaţi polonezi au fost expulzaţi duminică, 16 noiembrie 2014, din Rusia după ce Polonia, la rândul ei, a expulzat câţiva diplomaţi ruşi.   (Captură Foto)

Moscova a declarat luni că mai mulţi dintre diplomaţii săi au fost expulzaţi din Polonia şi ca urmare a fost nevoită să ia măsuri similare, forţând un număr de diplomaţi polonezi să părăsească Rusia.

Ministerul rus de Externe nu a specificat motivul pentru care diplomaţii ruşi au fost expulzaţi din Polonia, iar ambasada poloneză a refuzat să comenteze incidentul.

“Autorităţile poloneze au luat o măsură neprietenoasă şi nefondată”, a susţinut Ministerul rus de Externe într-o declaraţie.

Sursele diplomatice au mai declarat că trei ataşaţi militari polonezi şi un angajat al secţiei politice au părăsit duminică Rusia după ce, vineri, li s-au acordat 48 de ore pentru a părăsi ţara.

De asemenea, Germania a declarat sâmbătă că unul dintre diplomaţii săi a fost expulzat din Moscova după ce un diplomat rus care lucra în Bonn a fost expulzat din ţară în mijlocul unor rapoarte media care susţineau că acesta era spion.

Relaţiile dintre Moscova şi statele membre ale Uniunii Europene s-au deteriorat după începerea crizei din estul Ucrainei şi după ce UE a impus sancţiuni împotriva Rusiei pentru anexarea Peninsulei Crimeea.

De asemenea, legăturile dintre Rusia şi Polonia, care timp de decenii s-a aflat sub regim comunist şi a fost dominată de Moscova după cel de-al Doilea Război Mondial, au fost dificile din punct de vedere istoric şi Varşovia a fost unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei cu privire la rolul acesteia în criza ucraineană.

În cursul acestui an, guvernul polonez a anulat evenimentele din 2015 pentru celebrarea legăturilor culturale bilaterale – dintre Polonia şi Rusia – iar luna trecută a retras acreditarea unui jurnalist rus care lucrează în Varşovia.

În conflictul din estul Ucrainei şi-au pierdut viaţa, până în prezent, peste 4.100 de oameni, incluzând sute de victime provocate în perioada acordului de încetare a focului încheiat la Minsk la începutul lunii septembrie.

Ucraina, SUA şi statele membre ale UE acuză Rusia de susţinere a separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, atât cu armament cât şi cu trupe ruseşti. Pe de altă parte, Rusia a respins aceste acuzaţii şi a declarat că sancţiunile impuse de Occident împotriva ei nu vor duce la rezolvarea crizei ucrainene, ci la înrăutăţirea ei.