Rusia interzice exporturile de petrol şi cărbune în Ucraina

Premierul rus Dmitri Medvedev
Premierul rus Dmitri Medvedev (Christof Stache/AFP/Getty Images)

În comentariile televizate, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat joi că a semnat un decret privind interzicerea exporturilor ruseşti de cărbune, ţiţei şi produse petroliere în Ucraina, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Începând cu 1 iunie, exportul produselor listate în decret va necesita un permis special, a precizat Interfax.

În plus, decretul interzice importul în Rusia de “produse ucrainene de inginerie, de industrie uşoară şi prelucrare a metalelor, care în ultimul an s-au ridicat la valoare aproximativ de 250 milioane de dolari”, a adăugat Medvedev.

Anunţul a fost făcut ca un răspuns la recentele acţiuni ale Kievului de a aplica un embargou asupra unor produse ruseşti precum sticlărie şi echipamente electrice, a adăugat premierul.

“Cabinetul de Miniştri al Ucrainei a făcut un alt pas neprietenos faţă de ţara noastră, extinzând lista de mărfuri ruseşti interzise pentru a fi importate în Ucraina. În aceste condiţii, suntem forţaţi să ne protejăm interesele şi să luăm măsuri punitive”, a precizat Medvedev, fiind citat de Interfax.

Ucraina se pregăteşte să desfăşoare în această duminică runda finală a alegerilor sale prezidenţiale şi relaţiile cu Rusia reprezintă un subiect de campanie esenţial.