Rusia îşi consolidează cooperarea militară cu Armenia

(photos.com)

Imediat după summitul de la Vilnius al Parteneriatului Estic, care s-a încheiat cu un eşec european - Ucraina a refuzat să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană (UE) - Moscova a înregistrat un progres pe calea integrării cu ţările ex-sovietice. Potrivit Courrier International, Rusia se apropie în special de Armenia.

În timpul celei de-a treia vizite de stat desfăşurate în Armenia la 2 decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat: 'În ceea ce priveşte Transcaucazia (sudul Caucazului), Rusia nu a plecat niciodată de acolo. Dimpotrivă, preconizăm să ne consolidăm poziţiile în această regiune', notează site-ul armean Panorama, adăugând că procesele integraţioniste din spaţiul postsovietic 'creează pentru Armenia oportunităţi serioase pentru progrese economice'.

În timp ce la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, UE nu s-a obţinut din partea Kiev semnarea Acordului de asociere prevăzut, Moscova a făcut un nou pas pe drumul integrării cu fostele republici sovietice. Discuţiile dintre Putin şi omologul său armean Serj Sargsian au vizat aderarea Armeniei la Uniunea Vamală din spaţiul economic Rusia-Belarus-Kazahstan. Preşedintele rus a promis să 'stimuleze în persoană accelerarea acestui proces', care potrivit experţilor ar putea duce la aderarea efectivă a Armeniei la Uniunea Vamală în 2014.

Înainte de aceasta, la 21 noiembrie, guvernul armean a dat 'undă verde' pentru extinderea prezenţei militare ruse pe teritoriul armean. Este vorba despre desfăşurarea, începând de la sfârşitul lui noiembrie, a 18 elicoptere de luptă ruseşti la baza militară rusă nr.102 (la Erevan, în capitală, şi în Ghiumri, al doilea oraş al ţării) şi despre transferul a două terenuri către această bază, dintre care unul în interiorul aeroportului militar Erebuni din Erevan.

Anterior, în cursul acestui an, Moscova şi-a întărit baza cu rachete balistice Iskander-M. În iunie 2013, Moscova şi Erevanul au anunţat că Rusia va ajuta Armenia să-şi dezvolte forţele aeriene din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). Potrivit fostului ministru al apărării al Armeniei, Vagarşak Harutiunian, citat de cotidianul rus Izvestia, această consolidare are loc în cadrul protocolului semnat în 2009 şi prevede apărarea de către Rusia a frontierelor pe care Armenia le are cu Iranul şi Turcia, dar şi cu Georgia şi Azerbaidjanul.

'Un pericol real vine dinspre Azerbaidjan, cu care Armenia este în stare de conflict (nesoluţionat de aproape 25 de ani, pe marginea provinciei secesioniste Nagorno-Karabah), şi poate dinspre Turcia', apreciază fostul ministru al apărării. Astfel, un acord de cooperare militar ruso-armean, valabil până în 2059, prevede protejarea tuturor zonelor frontaliere ale Armeniei, inclusiv în interiorul spaţiului post-sovietic, conchide Courrier International.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe