Rusia îşi pierde locul în consiliul de conducere al agenţiei ONU pentru aviaţie

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Alexey Nikolsky / Getty Images)
Andrei Popescu
02.10.2022

Rusia nu a obţinut sâmbătă suficiente voturi pentru a fi realeasă în consiliul de conducere al agenţiei ONU pentru aviaţie, ceea ce reprezintă o mustrare la adresa Moscovei pentru acţiunile legate de aviaţie întreprinse după invazia sa în Ucraina.

Kremlinul nu a reuşit să obţină cele 86 de voturi necesare pentru a rămâne în consiliul de conducere al Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), în cadrul unei reuniuni a agenţiei care se desfăşoară la Montreal până pe 7 octombrie.

Rezultatul votului a declanşat sâmbătă o revizuire procedurală, după o contestaţie a Rusiei pentru un vot suplimentar. Poppy Khoza, preşedintele adunării şi directorul general al aviaţiei civile din Africa de Sud, a calificat circumstanţele ca fiind "fără precedent".

"Când avem voturi în ţările noastre, dacă nu ne place rezultatul, nu cerem un alt vot", a declarat reprezentantul francez în faţa adunării.

Rusia, alături de membrii G7, China, Brazilia şi Australia, au ocupat locurile de "state de importanţă majoră în transportul aerian" în consiliul de 36 de membri al OACI.

"Am dori să ne exprimăm regretul cu privire la rezultatul votului", a declarat reprezentantul rus. "Considerăm că acesta este un pas pur politic şi nu are nimic de-a face cu poziţia Rusiei în domeniul aviaţiei civile".

Votul cere Rusiei să dea socoteală pentru încălcarea spaţiului aerian suveran al Ucrainei, cum ar fi bombardarea aeroporturilor, ceea ce contravine unui acord cheie din 1944 care stabileşte principiile de bază pentru aviaţia globală, a susţinut Iulia Kovaliv, ambasadoarea Ucrainei în Canada.

"Este important ca toţi membrii OACI să abordeze o astfel de încălcare drastică a Convenţiei de la Chicago", a declarat ea pentru Reuters.

De asemenea, Occidentul susţine că Rusia a confiscat ilegal sute de avioane străine, acuzaţie pe care Moscova o neagă. În martie, Rusia a permis companiilor aeriene din ţară să înscrie avioanele închiriate de la companii străine în registrul de aeronave al ţării.

Orice dublă înregistrare a aeronavelor deţinute de străini şi închiriate de transportatorii ruşi este în contradicţie cu anumite părţi ale Convenţiei de la Chicago.

Canada şi Europa au declarat înainte de vot că se vor opune realegerii Rusiei în Consiliu.

Omar Alghabra, ministrul canadian al Transporturilor, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că "este important ca Rusia să fie trasă la răspundere".

Adunarea OACI, care reuneşte 193 de naţiuni şi are loc o dată la trei ani, este prima după pandemia COVID-19 şi războiul din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor