Rusia pregăteşte represalii suplimentare în cazul unor noi sancţiuni occidentale (Kremlin)

(photos.com)

Moscova lucrează în prezent la măsuri de represalii suplimentare în cazul în care Occidentul îşi va continua politica distructivă de sancţiuni, a declarat marţi presei Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de Reuters şi Ria Novosti.

'Diferite opţiuni sunt în curs de elaborare. Am spus în mod repetat că Rusia nu este un avocat al retoricii sancţiunilor şi nu noi am iniţiat-o. Dar, în cazul în care partenerii noştri continuă practicile neconstructive şi chiar distructive, măsuri suplimentare (de represalii) sunt în curs de elaborare', a afirmat Peskov.

Domeniul de aplicare a acestor potenţiale sancţiuni va depinde de tipul de măsuri pe care ţările occidentale le-ar putea adopta în viitor, a mai spus el.

În acest sens, scrie Ria Novosti, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus nu a dorit să comenteze informaţiile din mass-media ruse, potrivit cărora guvernul de la Moscova ar fi elaborat deja o serie de măsuri privind limitarea importurilor de produse industriale din Occident.

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au impus în mod repetat în ultimele luni sancţiuni împotriva Rusiei pentru rolul său destabilizator în criza ucraineană. Ultima oară, UE şi-a extins baza legală pentru aplicarea unor măsuri restrictive în legătură cu situaţia din fosta republică sovietică.

La rândul său, Washingtonul a instituit noi sancţiuni împotriva mai multor companii ruse, între care divizia bancară a Gazprom - Gazprombank - Vneşeconombank, Rosneft, Novatek, precum şi concerne din industria militară a Rusiei precum Almaz-Antei şi Kalaşnikov.

Ca represalii, Moscova a impus de la 7 august 'o interdicţie totală' la majoritatea produselor alimentare (fructe, legume, carne de vită, de porc, de pasăre, brânzeturi şi lactate) provenind din UE, SUA, Australia, Canada şi Norvegia, ţări care au instituit anterior sancţiuni împotriva Rusiei.

Mai mult, Roselhoznadzor (Autoritatea sanitar-veterinară rusă) a declarat că exportatorii din UE, pierzând accesul la piaţa rusă, ar putea să nu mai poată să revină după ridicarea măsurilor restrictive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe