Rusia şi India renunţă la dolar în cazul contractelor militare

(Captură Foto)

Pe măsură ce SUA urmăreşte să folosească tot mai mult dolarul şi sistemul de plăţi bancare SWIFT ca armă strategică împotriva inamicilor ţării (după cum s-a întâmplat cu Iranul, la fiecare 5 ani), Rusia şi India se pregătesc să ocolească sancţiunile impuse de Washington asupra Moscovei prin utilizarea rupiei şi rublei în comerţul bilateral care implică contracte militare, potrivit Economic Times.

Ca urmare a aplicării sancţiunilor americane, care au dus la blocarea de plăţi, au fost afectate contracte militare în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari dintre Rusia şi India, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge. Cele două ţări încearcă acum să evite aceste blocaje monetare prin acoperirea plăţilor în valute interne şi să renunţe la dolar.

Oficiali de rang înalt au declarat pentru Economic Times că, după câteva runde de consultări, este clar faptul că transferul rupie-rublă - raportat la rata de schimb a unei valute internaţionale - este soluţia. Un oficial de top a afirmat că o valută străină, precum dolarul singaporez, ar putea fi folosită ca punct de reper.

Până în prezent, India a semnat contracte de apărare cu Rusia, pentru care plăţile se efectuează în dolari americani. Totuşi, deoarece sancţiunile impuse de SUA fac practic imposibil acest lucru, plăţile contractuale au fost îngheţate din luna aprilie.

Pierderea involuntară a Indiei în calitate de client al Rusiei a avut efecte semnificative asupra economiei ruseşti: ţara asiatică este unul dintre cei mai mari cumpărători de echipamente militare din Rusia, care a semnat contracte militare în valoare de 65 miliarde de dolari începând cu anii 1960, potrivit Zero Hedge.

În condiţiile în care acordurile comerciale actuale dintre cele două ţări sunt estimate la aproximativ 12 miliarde de dolari, este imperativ ca Rusia să găsească o breşă în cazul sancţiunilor americane. Mai mult, la fel ca Turcia, India este pregătită să cumpere sistemul de apărare aeriană de producţie rusească S-400 în baza unui contract în valoare de 5 miliarde de dolari. Şi precum în cazul Turciei – a cărei achiziţionare a peste 100 de avioane de vânătoare F-35 a fost blocată de Senatul SUA din cauza legăturilor dintre Ankara şi Moscova – Washingtonul se opune vânzării sistemului S-400 în India.

Rusia şi India încearcă să găsească bănci care ar risca să ajungă ţinte ale sancţiunilor americane pentru transferarea de bani între cele două naţiuni. Surse au precizat că în tabăra indiană, printre băncile cu care se discută se află Vijaya Bank şi Indian Bank, în timp ce în tabăra moscovită, în discuţii a fost implicată cea mai mare bancă a Rusiei în India, şi anume Sberbank.

Alte opţiuni luate în considerare au inclus plăţi către entităţi nesancţionate în Rusia după ce Rosoboronexport, companie rusă de stat ce deţine monopolul asupra importului şi exportului de arme, a fost sancţionată de Biroul american pentru Controlul Activelor Străine (OFAC).

"Această opţiune a fost respinsă, deoarece ar fi deschis multe probleme juridice şi de audit, în special în condiţiile în care contractele din sectorul apărării sunt intens monitorizate. Nimeni nu a dorit să îşi asume vreun risc”, a declarat pentru Economic Times un oficial de top implicat în discuţiile pentru soluţionarea acestei probleme.

Ca parte a recentelor sancţiuni americane, Trezoreria SUA a interzis legăturile de afaceri cu entităţi incluse pe lista de cetăţeni special desemnaţi (Specially Designated Nationals - SDN). După ce, în luna aprilie, Rosoboronexport a fost inclusă pe acea listă, băncile indiene au fost supuse presiunilor ca să îngheţe toate liniile de credite către companiile de armament ruseşti, rezultând în blocarea tuturor tranzacţiilor.

În mai puţin de o lună au fost blocate plăţi în valoare de peste 100 milioane de dolari, iar plăţi totale de peste 2 miliarde de dolari sunt în prezent incerte.