Rusia va face presiuni asupra R.Moldova şi după summitul Parteneriatului Estic (presa)

(photos.com)
Epoch Times România
24.10.2013

Rusia va face presiuni asupra Republicii Moldova pentru a o convinge să renunţe la procesul de integrare europeană şi după summitul Parteneriatului Estic, din luna noiembrie, scrie joi Ziarul de Gardă.

Atitudinea Rusiei faţă de problema transnistreană nu se va schimba, deoarece această situaţie, a conflictului îngheţat, convine intereselor Moscovei, consideră experţii, care amintesc de hărţuirea militară a Moldovei, hărţuirea termo-energetică a partenerilor europeni, hărţuirea democraţiei şi a propriilor cetăţeni în Rusia. 'E posibil ca Rusia să facă noi de presiuni asupra conducerii R. Moldova pentru ca aceasta să renunţe, până la urmă, la cursul de integrare europeană', atenţionează analiştii politici, făcând referire la posibile provocări din partea separatiştilor transnistreni.

Totodată, Ziarul de Gardă subliniază necesitatea revizuirii în primul rând a formatului de negocieri '5+2' - Rusia să fie recunoscută parte în conflict, iar statutul UE şi al SUA trebuie schimbat din observatori în participanţi.

'Adevărul' relevă că printre vameşii şi poliţiştii de frontieră reţinuţi marţi s-ar afla şi şeful postului vamal Leuşeni, Mihail Filimon, dar anchetatorii evită să confirme informaţia. 'Paradă proeuropeană la ordinul guvernanţilor', titrează 'Adevărul', referindu-se la intenţia coaliţiei pro-europene de a organiza o manifestaţie de susţinere a cursului european al Moldovei.

Experţii spun însă că cetăţenii aşteaptă de la autorităţi fapte concrete, 'nu populism integraţionist'. Totodată, aceştia îi sfătuieşte pe liderii partidelor să se mobilizeze la maxim pentru ca un astfel de eveniment să nu aibă imaginea demonstraţiilor Partidului Comuniştilor, la care participă câteva persoane.

Un moldovean a inventat un sistem care revoluţionează siguranţa aviaţiei civile, scrie Timpul. Ziarul se referă la două descoperiri ale lui Alexandru Bălan, care a lucrat împreună cu o echipă de chimişti finlandezi. Sistemul este format din două componente. Prima componentă este o substanţă care nu-i permite combustibilului din avion să explodeze în cazul unui impact puternic, iar cea de-a doua este o soluţie care se elimină în timpul prăbuşirii avionului şi care imobilizează pasagerii timp de 30 de secunde, astfel evitând coliziunea cu alte obiecte sau pasageri.

Potrivit autorului proiectului, de invenţiile sale s-au arătat interesaţi constructorii de avioane din America şi Europa.

În ultimii 13 ani s-au înregistrat 2.298 de accidente aviatice, soldate cu 18.722 de victime, notează Timpul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor