Salvarea cărţilor de ficţiune ştiinţifică

Staţia Spaţială Internaţională. (Courtesy of DARPA)
TechZwn.com
17.05.2012

Poveşti despre lumi îndepărtate, bătălii în sectoare intangibile de spaţiu şi creaturi pe care numai imaginaţia le poate aduce la viaţă, s-au pierdut în timp. Acestea există numai în cărţi de ficţiune ştiinţifică, acum ieşite din circulaţie, cu slabe şanse de a mai fi vreodată aduse la viaţă în sfera digitală şi în viitorul pe care ele l-au prevăzut.

Cu toate acestea, un grup de oameni, pasionaţi ai povestirilor clasice, doresc să schimbe această situaţie, plănuind să salveze câte o carte în fiecare lună, din strânsoarea de gheaţă a timpului. Singularity & Co. vor să găsească aceste cărţi, să ia legătura cu autorii şi să obţină permisiunea de a le transforma în format electronic: unele vor fi gratuite, altele contra-cost, într-o misiune descrisă drept: "parţial aventură, poveste poliţistă, acţiune non-profit, şi poveste despre intersecţia trecutului cu viitorul.  "

"Credem că este chiar grozav", a declarat Ash Kalb din Singularity & Co.

În momentul de faţă ei strâng fonduri prin intermediul campaniei Kickstarter, de succes deja, însă pentru echipă nu banii sunt importanţi, ci cărţile.

"Nu ni se pare drept ca nişte cărţi ce vorbeau în mare parte despre imaginea viitorului să nu poată ajunge în acest viitor" a adăugat Kalb.

"Cu mai multe decenii (uneori, chiar secole) înainte ca obiecte precum ipad şi Kindle să devină lucruri din viaţa cotidiană, plictisitoare, predecesorii acestora fuseseră anticipaţi de către autorii ficţiunii speculative," a mai spus.

"Scopul acestui proiect este de a extinde această nemurire asupra cărţilor din trecut. Date fiind temele, cărţile de ficţiune ştiinţifică ni s-au părut un prim pas potrivit."

Kalb a oferit o analogie, accentuând faptul că, în multe poveşti de ficţiune ştiinţifică, "mai ales în cele care pun accent pe originalitate" există tema prin care oamenii pot deveni nemuritori prin tehnologie.

"Amuzant este că, în privinţa cărţilor scrise cu câţiva ani în urmă, asta este situaţia, în fond. Bună sau proastă, îndrăgită sau uitată, o carte scrisă în ziua de astăzi, disponibilă ca ebook, va fi putea fi obţinută întotdeauna în acest format, fiindcă, datorită lipsei costurilor de depozitare şi distribuţie, nu există motive pentru sistarea vânzării."

Admiratorii genului science-fiction s-au raliat deja proiectului Singularity & Co., atât prin Kickstarter, cât şi prin altele. Kalb a precizat "Partea bună a Kickstarter este că ne permite să sondăm piaţa pentru ceea ce facem, înainte de a investi timpul şi resursele pentru a desfăşura proiectul. Când oamenii ne sprijină prin campania Kickstarter, aceştia validează proiectul în întregul său."

Însă, ei au mai avut o şansă importantă, ivită pe parcurs, calificată de Kalb astfel "este vorba despre o persoană într-adevăr deosebită." Aceştia au fost abordaţi de o persoană care le-a propus finanţarea proiectului Kickstarter, până la obiectivul lor iniţial de 15.000 USD.

Cărţile pe care încearcă să le salveze nu se găsesc în domeniul public. Acesta este un act la care mulţi editori s-ar alinia, lucru de care Kalb nu prea se preocupă. Acesta descrie republicarea operelor ca fiind pur si simplu o cale de a "obţine beneficii pentru ceva ce ar trebui să fie gratuit."

Misiunea lor merge mult mai departe, deoarece "operele aflate în circulaţie nu au nevoie de ajutorul nostru atât de mult ca cele cu un statut copyright discutabil."

Ei se adresează autorilor, inclusiv majorităţii celor care încă scriu ficţiune ştiinţifică astăzi. "Sunt mândru să spun că 99% dintre ei sunt de acord, odată ce le răspundem întrebărilor pe care le au," a spus, menţionând că scopul pe care încearcă să-l excludă este rezumat astfel: "nu vrem să le facem concurenţă."

Ei vor să transpună cărţile în formate noi şi să meargă mai departe, dezvoltând un software pentru a ajuta şi alţi oameni să facă asemenea proiecte.

Cu toate acestea, găsirea cărţilor poate fi, în sine, o aventură, fiecare având o poveste unică a pierderii în negura timpului.

"Poate că partea cea mai grozavă a acestui proiect este că fiecare carte cu care reuşim, va avea propria poveste în spate, poveste pe care intenţionăm să o împărtăşim odată cu lansarea cărţii în lume."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor