Sancţiunile americane împotriva Iranului, prelungite fără semnătura lui Obama

Într-o schimbare neaşteptată a situaţiei, preşedintele american Barack Obama a refuzat să semneze prelungirea sancţiunilor împotriva Iranului, dar le-a permis să devină lege, în aparenta încercare de a reduce temerile Teheranului că SUA nu respectă acordul nuclear.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Deşi Casa Albă a declarat că Obama urma să semneze prelungirea sancţiunilor pentru încă 10 ani, termenul limită a trecut în noaptea de miercuri spre joi fără o aprobare a preşedintelui. Secretarul de presă al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că Obama a decis că va permite proiectului să devină lege fără semnătura sa.

Conform Constituţiei, după ce Congresul SUA adoptă un proiect de lege, preşedintele are la dispoziţie 10 zile pentru a-l semna, a se opune acestuia sau a nu face nimic. Dacă Congresul îşi întrerupe sesiunea fără a adopta un proiect, atunci acesta nu va deveni lege. Dar, în cazul în care Congresul se află încă în sesiune, proiectul devine lege fără să fie semnat de preşedinte. Deşi legiuitorii s-au întors acasă de sărbători, Congresul este tehnic încă în şedinţă şi desfăşoară în această săptămână sesiuni de tipul “pro-forma”.

Deşi mişcarea lui Obama nu împiedică intrarea în vigoare a reînnoirii sancţiunilor, totuşi nesemnarea acestuia a reprezentat încercarea simbolică a preşedintelui de a-şi demonstra dezaprobarea faţă de acţiunile legiuitorilor. Casa Albă a susţinut că reînnoirea sancţiunilor este inutilă deoarece administraţia păstrează alte competenţe pentru a pedepsi Iranul dacă este necesar şi a exprimat temerile că reînnoirea ar putea submina de fapt acordul nuclear semnat anul trecut între Republica Islamică şi marile puteri.

Iranul a promis că va răspunde la acţiunea de prelungire a sancţiunilor, susţinând că mişcarea încalcă acordul nuclear care a dus la relaxarea sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva Teheranului în schimbul restricţionării semnificative a programului său nuclear. Guvernul iranian s-a plâns la ONU în ceea ce priveşte reînnoirea, iar marţi, preşedintele iranian a ordonat să se construiască nave cu propulsie nucleară şi a acuzat în mod oficial SUA de încălcarea termenilor acordului nuclear.

Totuşi, legiuitorii americani au susţinut că reînnoirea legii privind sancţiunile, adoptată pentru prima dată în 1996 şi reînnoită de câteva ori de atunci, este critică pentru menţinerea presiunii asupra Iranului pentru ca acesta să respecte acordul nuclear şi pentru a descuraja comportamentul tulburător al Teheranului în regiune. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în unanimitate şi de către Camera Reprezentanţilor cu o majoritate covârşitoare.

Administraţia Obama a subliniat că Iranul nu va fi afectat de reînnoirea sancţiunilor atâta timp cât continuă să onoreze acordul nuclear, cunoscut sub numele de JCPOA. Secretarul de stat american John Kerry a precizat că i-a comunicat omologului său iranian că, pentru a asigura o claritate maximă, va emite noi derogări care vor scuti Iranul de sancţiunile ridicate în temeiul acordului nuclear.

“Prelungirea legii Iran Sanctions Act nu afectează în niciun fel volumul sancţiunilor suspendate pe baza acordului sau abilitatea companiilor de a desfăşura afaceri în Iran, cât timp [acestea] se conformează prevederilot JCPOA”, a susţinut Kerry.

Preşedintele ales Donald Trump a criticat puternic acordul nuclear şi a ameninţat că va încerca să îl renegocieze. Susţinătorii republicani ai sancţiunilor au declarat că prelungirea lor va oferi asigurări că Trump va avea autoritatea de a reintroduce penalităţile relaxate de administraţia Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe