"Satele Cancer" din China, recunoscute de către regim

O femeie spală o raţă pe care vrea să o pregătească pentru cina de Anul Nou Lunar, în satul Zisiqiao din provincia de est a Chinei Zhejiang, la 8 februarie 2013.
O femeie spală o raţă pe care vrea să o pregătească pentru cina de Anul Nou Lunar, în satul Zisiqiao din provincia de est a Chinei Zhejiang, la 8 februarie 2013. (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Regimul chinez a recunoscut pentru prima dată existenţa unor aşa-numitele "sate cancer"- zone din vecinătatea fabricilor şi a căilor navigabile poluate, unde rata de cancer a ajuns la niveluri uimitor de ridicate.

Pagina de pe Sina Weibo al tabloidului Global Times condus de guvern, a publicat miercuri ştiri şi o hartă a satelor care sunt în mod special afectate de cancer. Global Times, care este portavocea Partidului Comunist Chinez, a postat în limba chineză, citând Ministerul chinez al Protecţiei Mediului. Blogul Naţiunea Frunzelor de Ceai a atras atenţia asupra postării.

"În conţinutul său este o demonstraţie clară a faptului că, din cauza intoxicaţiilor chimice, "satele cancer" şi alte ameninţări grave la adresa sănătăţii sociale, au început să apară în multe zone. Mai mult decât atât, potrivit persoanei de presă Deng Fei, aceste..."sate cancer" se răspândesc de la mijlocul Chinei de est la mijlocul Chinei de vest", se poate citi în traducerea mesajului Global Times.

Mesajul a fost publicat în cel de-al "XII-lea plan cincinal al Ministerului de Mediu pentru Controlul şi Prevenirea Riscurilor de Mediu provenite din Chimicale", precizează postarea. Contul de microbloging al Global Times includea şi un emoticon plângând.

De-a lungul anilor, activiştii chinezi de mediu au afirmat că există o legătură puternică între rata crescută de cancer şi poluarea industrială - parţial datorită oficialilor corupţi care se uită în altă parte atunci când dezvoltatorii şi întreprinderile încălca reglementările de mediu. Jurnalistul de investigaţie Deng Fei prezenta în 2009, folosind Google maps, unele dintre zonele cele mai afectate.

Începând cu anii 1990, cancerul a fost boala cea mai frecventă care a cauzat decese în rândul poporului chinez, potrivit Caijing, o publicaţie financiară. Aceeaşi publicaţie raportează că numărul "satelor cancer" ar ajunge undeva pe la 247 de-a lungul a 27 de provincii. Pare totuşi că acest număr ar fi mai mare de 400, potrivit purtătorului de cuvânt al statului, agenţia Xinhua.

Ministerul a recunoscut, de asemenea, că statul chinez a fost doborât de "produsele chimice otrăvitoare şi dăunătoare", care sunt interzise în ţările dezvoltate, raporta agenţia de ştiri AFP.

Avocatul de mediu Wang Canfa a declarat că postarea de pe blog-ul Global Times a fost ceva semnificativ, deoarece a fost pentru prima dată când regimul chinez a menţionat în mod oficial fenomenul "satelor cancer".

"Aceasta arată că Ministerul Mediului a recunoscut că poluarea a condus la îmbolnăvirea de cancer a oamenilor", a fost citat ca afirmând acesta. "Se arată că această chestiune, a poluării mediului care duce la afecţiuni de sănătate, a atras atenţia." AFP a raportat că termenul de "sat cancer" a apărut încă din anul 1998 în rapoartele mass-media chineze.

Postările de pe Weibo vin imediat după mai multe cazuri de profil înalt care implică poluarea aerului şi a apei. În ianuarie, o ceaţă groasă de smog s-a aşternut peste zeci de oraşe din China, inclusiv peste Beijing, persistând timp de mai multe zile.

Cu aproximativ o săptămână în urmă, Deng Fei le-a cerut celor care îl urmăresc pe Weibo să fotografieze râurile sau pârâurile din oraşul lor natal şi să le posteze online. Această mişcare, a declarat el, a fost proiectată pentru a demonstra gradul de poluare al râurilor din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe