Scandalul EColi. Amenzi la o fermă din Dolj, care livra lapte în Argeş

(photos.com)

La scurtă vreme după ce ipoteza îmbolnăvării bebeluşilor cu EColi de la brânză produsă de Lactate Brădet a fost infirmată, Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a prezentat un raport cuprinzând concluziile preliminare privind situaţia îmbolnăvirilor copiilor din Argeş.

Potrivit raportului, la o fermă din Dolj care furniza lapte crud în judeţul Argeş, îngrijitorii de animale nu aveau efectuate controalele periodice. Proprietarii fermei au fost amendaţi cu 3.000 de lei.

„În privinţa acţiunilor derulate la nivelul structurilor locale, potrivit informării transmise de către DSP Dolj, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru alimente şi furaje, DSP Dolj a informat ANSVSA în privinţa neregulilor constatate în urma verificărilor efectuate la o exploataţie comercială de bovine din judeţul Dolj, care furnizează lapte crud pe raza judeţului Argeş. Astfel, la data de 26 februarie a.c., o echipă de inspectori ai DSP Dolj, împreună cu medici veterinari de la DSVSA Dolj au constatat că nu se efectuează triajul epidemiologic al mulgătorilor - cinci persoane - la ieşirea din tură, motiv pentru care societatea a fost sancţionată cu amendă, în valoare de 3.000 de lei, conform HG 857/2011. La data de 2 martie a.c., o echipă a DSP Dolj a constatat neconformităţi în privinţa structurii controlului medical periodic conform fişei corespunzătoare personalului încadrat ca îngrijitor de animale. Lucrătorii Ministerului Sănătăţii continuă activităţile legale, împreună cu specialişti din cadrul ANSVSA, pentru identificarea surselor de îmbolnăvire a copiilor cu SHU.”, se arată în comunicat.

Reamintim ca 3 copii au murit, iar alte zeci au ajuns în spitale, infectaţi, potrivit autorităţilor, cu o tulpina de EColi. La o lună de la izbucnirea fenomenului, cauza infectării micuţilor este încă necunoscută. În urmă cu câteva zile, minstrul Agriculturii a anunţat depistarea de EColi în brânza produsă de firma Lactate Brădet, ulterior constatându-se că nu există legătură între produsele firmei respective şi îmbolnăviri.