Scandalurile "Ponta la Dubai" şi "Rareş Bogdan, ultimul ofiţer acoperit". Replici tăioase între cei doi

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

"De cariera mea nu s-au ocupat cei de la SIE şi nici nu a trebuit să vină şeful SRI George Maior să mă ajute să devin premier, la mine lucrurile sunt foarte simple", a fost una dintre replicile tăioase pe care Rareş Bogdan, de la Realitatea Tv, i le-a dat premierului Victor Ponta, care a susţinut că jurnalistul este, la fel ca Robert Turcescu, ofiţer acoperit al serviciilor de informaţii.

Tensiunea dintre cei doi s-a declanşat în urmă cu câteva zile, după ce, plecat fiind în concediu de "odihnă" după înfrângerea suferită la prezidenţiale, Victor Ponta a aflat că Realitatea TV publica o imagine în care apărea distrându-se alături de prietenul său Sebastian Ghiţă într-un club exclusivist din Abu Dhabi. La scurt timp după aceea era publicată şi nota de plată a premierului şi a prietenilor săi. Cele două imagini postate şi pe contul său de Facebook au fost acompaniate de comentariile acide ale jurnalistului Rareş Bogdan.

"O poză devastatoare pentru socialişti. Când tu ai fost votat de o populaţie săracă, cu venituri mici, cum poţi să mergi în cel mai exclusivist club din Emirate? Sunt foarte curios cât a costat nota de plată a lui Victor Ponta. Doar intrarea în acel club este de 150 de dolari. (...) Victor Ponta îi sfidează pe toţi miniştrii, pe toţi primarii, pe toţi voluntarii PSD care au muncit în campanie şi au crezut în domnia sa. Dovedeşte o sfidare totală şi un comportament ciocoiesc unice în istoria stângii. Ce a făcut Victor Ponta echivalează nu cu un glonţ în picior, ci cu unul în cap", scria pe contul său de Facebook jurnalistul.

Întors în ţară şi întrebat de jurnalişti dacă şi-a încărcat bateriile în concediu, Victor Ponta a replicat: "Vreau să lămuresc un lucru. După un an foarte greu, m-am dus câteva zile în concediu pe banii mei, nu ai Guvernului. S-a publicat în Monitorul Oficial. Domnul Oprea a asigurat foarte bine conducerea guvernului. Toate poveştile şi minciunile pe care le-aţi văzut de stăteaţi să pândiţi avioane private care urmau să vină din lună, note de plată. Cei care mă cunosc ştiu că nu beau whiskey. Toate aceste lucruri fac parte dintr-un scenariu care s-a construit. Şi de când domnul Turcescu s-a deconspirat, a rămas doar domnul Rareş Bogdan ofiţer acoperit care prezintă aceste lucruri".

Acuzaţia premierului Ponta a stârnit reacţia dură a jurnalistului, care afirmă că acesta vrea să iasă din scandalul provocat de excursia sa cu "cel mai ciudat personaj din spaţiul public românesc, prietenul domniei sale care câştigă contracte de sute de milioane de euro cu statul anual" - pesedistul Sebastian Ghiţă - "aruncând cu noroi în ventilator".

Jurnalistul a explicat că fotografia din clubul Cavalli, de unde a primit şi nota de plată, este trimisă de Amon Mircea, un sibian, care a postat pe Internet şi povestea întregii nopţi a lui Victor Ponta, poveste investigată şi de colegul său de breaslă Lucian Mândruţă.

"Domnul Ponta, pentru a ieşi din această ecuaţie, încearcă să arunce cu noroi. Să fie lucrurile clare: dacă aş fi fost ofiţer de informaţii aş fi fost cât se poate de mândru de această chestiune, dar lucram într-o structură de informaţii, nu în presă. Mergeam în SRI, la SIE, la 0962, la alte structuri. Atâta vreme cât lucrez în presă sunt jurnalist, asta nu înţelege domnul Ponta. De cariera mea nu s-au ocupat cei de la SIE. Nu a trebuit să vină George Maior să mă ajute să devin premier, nu a trebuit să vină ofiţerii de legătură de la Paris ca să mă transforme dintr-un procuror slab sau prost, cum a fost domnul Ponta, într-un politician, nu a trebuit să mă ducă nimeni de mână la domnul Adrian Năstase în birou să mă facă şef al Corpului de Control. La mine lucrurile sunt foarte simple. Eu sunt jurnalist, am o carieră de 12 ani în jurnalism şi rămân jurnalist", a mai precizat acesta.

Trebuie însă menţionat că informaţia potrivit căreia Rareş Bogdan ar fi ofiţer acoperit nu este vehiculată pentru prima dată în presă. În cadrul dezbaterii "Presa sub presiune", organizată în octombrie de Frontline Club, jurnalistul Liviu Mihaiu dezvăluia că, în afară de Robert Turcescu, mai sunt mulţi alţi ofiţeri acoperiţi în presa românească, nominalizându-i pe Mircea Marian, Rareş Bogdan şi Ion Cristoiu.

Aceeaşi situaţie şi în Guvernul României susţine Liviu Mihaiu: "Astăzi sunt mai mulţi securişti decât înainte de 1989. Guvernul Ponta conţine 9 acoperiţi şi 2 foşti ofiţeri de securitate. Am ajuns să avem mai mulţi agenţi decât Marea Britanie".