Schimb dur de replici între V.Putin şi Nicolae Timofti. Cei doi lideri aproape de a se lua la bătaie

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său moldovean Nicolae Timofti au avut vineri un schimb dur de replici, presa rusă speculând că cei doi ar fi fost aprope de a se lua la bătaie, relatează Mediafax.
Loredana Diacu
11.10.2014

alte articole

Vladimir Vladimirovici Putin, arhivă - 2005 (MLADEN ANTONOV/AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
11.10.2014

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său moldovean Nicolae Timofti au avut vineri un schimb dur de replici, presa rusă speculând că cei doi ar fi fost aprope de a se lua la bătaie, relatează Mediafax.

Dialogul încins între cei doi preşedinţi a avut loc cu ocazia summitului Comunităţii Statelor Independente (CSI) de la Minsk, unde preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, şi-a exprimat regretul în legătură cu atitudinea Rusiei faţă de semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE şi i-a reproşat lui Putin introducerea embargourilor pentru produse moldoveneşti, precizând că oficialii ruşi nu au adus argumente plauzibile privind introducerea embargoului.

La rândul său, Vladimir Putin şi-a exprimat regretul că Republica Moldova refuză să se consulte cu Rusia privind asocierea sa cu Uniunea Europeană, aşa cum a făcut Ucraina:

"Rusia a iniţiat consultări intense cu Uniunea Europeană şi Ucraina. Şi iată rezultatul, am convenit că intrarea în vigoare a Acordului de liber-schimb UE-Ucraina va fi amânată. Dar unde a fost Republica Moldova? De ce cu R. Moldova nu am putut construi asemenea relaţii? Ne-am adresat (Chişinăului) în repetate rânduri cu o propunere similară, dar, din păcate, nu am primit un răspuns clar din partea colegilor noştri moldoveni", a denunţat liderul de la Kremlin, potrivit cotidianul rus Moskovski Komsomolet.

Putin a mai susţinut că Federaţia Rusă nu s-a opus niciodată unor relaţii mai apropiate cu UE, adăugând că "dificultăţile apar nu din cauza unor măsuri restrictive, ci a refuzului partenerilor Federaţiei ruse de a sa discuta în mod deschis despre toate riscurile acordurilor cu UE pentru economia rusă".

Schimbul de replici între Putin şi Timofti ar fi continuat chiar şi în timpul discursului lui Emomali Rahmon, preşedintele Tajikistanului. Jurnaliştii prezenţi la reuniune nu au reuşit să audă discuţia dintre cei doi lideri, însă au apreciat că Putin şi Timofti au fost aproape de a se lua la bătaie, scrie Moskovski Komsomoleţ (MK) în ediţia de vineri.

Potrivit sursei citate, dialogul tensionat dintre liderul rus şi cel moldovean a provocat îngrijorarea preşedintelui Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev. Acesta i-ar fi scris cu creionul un mesaj adresat liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, însă Timofti şi Putin s-au calmat destul de repede şi nu a fost nevoie de intervenţia preşedintelui belarus.

Reamintim că Rusia a făcut presiuni majore asupra Moldovei, Ucrainei şi Georgiei în încercarea de a le convinge să se alăture uniunii vamale Rusia-Kazahstan-Belarus în detrimentul acordurilor de asociere şi de liber schimb cu UE.

În ceea ce priveşte Moldova, de la embargoul pe vinuri (instituit înainte de summitul din 29 noiembrie 2013 de la Vilnius unde Moldova şi Georgia au decis să parafeze acordurile cu UE) şi până la ameninţările cu recunoaşterea Transnistriei, presiunile şi şicanele ruşilor s-au ţinut lanţ (cetăţeni moldoveni întorşi de la graniţa cu Rusia, ameninţări cu introducere de vize etc).

Lucrurile nu s-a oprit la stadiul de ameninţări. În vara lui 2014, după ce Moldova a semnat acordul de asociere cu UE, Rusia a impus embargou asupra importurilor de fructe şi legume moldoveneşti, pentru ca din 1 septembrie să introducă şi taxe vamale pentru importurile unor produse provenind din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor