Secretul părinţilor fericiţi

.
. (Photos.com)

Conform cercetătorilor de la universităţile din Amsterdam şi Vancouver, nivelul bunăstării interioare este mai mare la persoanele "care pun copiii pe primul loc, acestea simt că viaţa lor este mult mai semnificativă".

„Meseria” de părinte are nevoie de mult altruism, dar lăsarea la o parte a nevoilor proprii şi implicarea în viaţa copiilor constituie reţeta pentru fericire. Acesta este rezultatul studiului publicat în revista
Social Psychological and Personality Science, condus de Claire Ashton-James de la Universitatea din Amsterdam, şi de Kostadin Kushlev şi Elizabeth Dunn de la Universitatea din Vancouver.

A pune pe primul plan interesele proprii nu–i face pe oameni mai fericiţi

Experţii au analizat un eşantion de 322 de chestionare. Părinţii implicaţi în studiu, în cea mai mare parte femei absolvente a unei facultăti, au fost supuşi unui test pentru a se stabili ce loc ocupă copiii în viaţa lor, şi un altul pentru a evalua nivelul bunăstării interioare şi al celui de satisfacţie. În vremurile de azi părinţii îşi urmăresc, de obicei, propriile lor interese cât mai mult posibil, dar rezultatele arată că cei care se concentrează pe copiii lor sunt - sau cel puţin pretind de a fi – mult mai fericiţi decât ceilalţi.

"Viaţa e mai plină de semnificaţie"

„Meseria” de părinte are nevoie de mult altruism, dar lăsarea la o parte a nevoilor proprii şi implicarea în viaţa copiilor constituie reţeta pentru fericire.

În special, spun autorii studiului, cei care se implică in viaţa copiilor şi au grijă de nevoile acestora simt că viaţa lor are o mai mare semnificaţie. Copiii îşi fac cu adevărat fericiţi părinţii, cel puţin atunci când nu sunt prea obraznici. Dar asta depinde de rolul pe care părinţii îl au în educarea lor!