Şefa PNL: Ciorbea se comportă ca avocatul PSD şi al lui Liviu Dragnea

Liberalii nu sunt deloc încântaţi de decizia luată de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, de a trimite la CCR legea care le interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern.
Raluca Turcan
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)

Prin decizia sa de a trimite la Curtea Constituţională legea care le interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern, Victor Ciorbea se comportă ca avocatul PSD şi al lui Liviu Dragnea, nu ca Avocatul Poporului, a declarat joi, la Palatul Paralmentului, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

"PNL întreabă ce stat este acela în care Avocatul Poporului sesizează CCR în favoarea unui preşedinte de partid condamnat penal definitiv. Din nefericire, Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, se comportă ca avocatul PSD şi al lui Liviu Dragnea, şi în niciun caz ca o instituţie care se numeşte Avocatul Poporului.

Să ne aducem aminte Ordonanţa 55, care permitea primarilor pentru o scurtă perioadă să migreze de la un partid la altul, când domnul Victor Ciorbea a refuzat cu obstinaţie să sesizeze CCR, pentru a încerca să blocheze punerea în paranteză a democraţiei în interes politic al PSD. Aceeaşi obedienţă faţă de PSD. PNL speră ca această speţă la CCR să se facă în mod corect şi să se ţină cont de jurisprudenţa pe acest subiect", a declarat Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Articolul 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor arată că persoanele condamnate penal nu pot face parte din Guvern.

Potrivit unui comunicat remis de Avocatul Poporului, care a decis să sesizeze CCR în acest caz, "prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat".

Respectiva lege i-a blocat drumul spre Palatul Victoria şefului PSD Liviu Dragnea, posesor al unei condamnări definitive în dosarul "Fraudă de Referendum".