Şeful anti-corupţiei: Dezvăluirea averilor oficialilor chinezi întâlneşte "dificultăţi"

Miliarde de yuani
Miliarde de yuani (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)

Campania anti-corupţie din China considerată necesară şi urgentă pentru a salva Partidul şi statul şi lansată cu surle şi trâmbiţe se poate dovedi până la urmă a fi o măsură ineficientă.

Wang Qishan, noul secretar al Comisiei Centrale pentru Inspecţie Disciplinară din China a convocat, la 30 noiembrie, opt ​​profesionişti la o reuniune specială. Şase din cei opt au punctat necesitatea realizării unui sistem prin care oficialii de partid să dezvăluie activele lor financiare, potrivit unui raport din 29 decembrie al Economic Observer, un site financiar cu sediul în Shandong.

Profesorul Jiang Mingan de la Universitatea Peking, unul dintre profesioniştii care au participat la întâlnire, a declarat pentru Economic Observer că în timp ce Wang şi-a exprimat încrederea în iniţierea procesului de divulgare a activelor, el a afirmat, de asemenea, că vor exista "dificultăţi".

Blogerii chinezi au sărit cu mare entuziasm în vagoanele trenului anti-corupţie pentru a ajuta la expunerea cazurilor de corupţie. Dar mulţi blogeri se îndoiesc acum de sinceritatea regimului chinez în lupta împotriva corupţiei.

Bloomberg a citat un bloger ce preciza sarcastic: "Nu ar mai fi nicio dificultate din momentul în care cele opt mari familii ar transfera toţi banii şi proprietăţile lor".

Cele opt "mari" familii sunt descendenţii unui grup de elită format din foştii luptători revoluţionari care au condus deschiderea economică a Chinei după moartea lui Mao Zedong şi au acumulat o avere şi influenţă enormă.

Wu Shuping, un microbloger din Guangdong, a făcut comentarii în legătură cu progresul lent din domeniul declarării averilor funcţionarilor publici în raport cu viteza afişată de Congresul Naţional al Poporului în a adopta proiectul de lege recent privind dezvăluirea utilizatorilor de internet.

Wu le-a precizat celor o sută de mii de cititori: "Noul proiect de securitate a internetului a luat doar două zile pentru a fi adoptat - de la 27 decembrie, atunci când a fost aprobat planul, până la votul privind proiectul de lege din 28 decembrie - spre deosebire de discuţia de divulgare a averilor funcţionarilor publici care a început de 18 de ani şi încă continuă. Şi totuşi, nu există nicio rezoluţie avută în vedere în viitorul apropiat. Cu siguranţă internetul nu este scutit de lege, dar politicienii sunt".

În cursul anului 2012, Lei Chuang, un student cu studii postuniversitare din cadrul Universităţii Jiao Tong din Shanghai, a trimis o scrisoare către cele 53 de departamente centrale ale Partidului, cerând dezvăluirea salariilor lor, a susţinut Economic Observer.

Lei spera că cel puţin un oficial de rang înalt ar fi dispus să iasă în faţă şi să-şi declare veniturile, dar niciunul nu a făcut asta, deşi Lei a primit răspunsuri de la 40 de departamente, scria în articol.

Conform prezicerilor lui Lei chiar şi pentru oficialii guvernamentali de rang inferior ar fi nevoie de 10 ani pentru a-i determina să-şi expună salariile şi între 20 şi 30 de ani pentru ca toate salariile funcţionarilor să fie făcute publice.

China Youth Daily a fost de acord cu pronosticul lui Lei, susţinând că 20 de ani nu este un proces "lent ci rapid pentru o ţară gigantică precum China".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe