Şeful Pentagonului despre un atac asupra Venezuelei: SUA nu are nimic de a face cu acesta

Secretarul american al apărării Mark Esper
Secretarul american al apărării Mark Esper (Chip Somodevilla/Getty Images)

În urma unei tentative de atac în vestul Venezuelei de către mercenari din Columbia vecină, în weekend, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat marţi reporterilor la Pentagon că „Guvernul Statelor Unite nu a avut nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Venezuela în ultimele câteva zile”.

Duminică, ministrul venezuelean de Interne, Nestor Reverol, a anunţat la televiziune că „un grup de mercenari terorişti veniţi din Columbia au încercat o invazie pe mare, cu obiectivul de a comite atacuri teroriste în ţara noastră, de a asasina lideri ai guvernului revoluţionar şi de a intensifica spirala violenţei, genera haos şi confuzie în rândul populaţiei şi, prin aceasta, pentru a încerca o nouă lovitură de stat".

Oficialii venezueleni au declarat că au ucis opt mercenari şi au capturat doi. Cei doi care au fost reţinuţi sunt cetăţeni ai SUA: Luke Denman şi Airan Berry, ambii foşti operatori ai Forţelor Speciale ale SUA.

Cei doi bărbaţi au operat cu o a treia persoană: Jordan Goudreau, fondatorul firmei Silvercorp USA, care a revendicat responsabilitatea pentru atac, pe care l-a numit „Operation Gideon”, într-un videoclip postat duminică pe YouTube. Goudreau a vorbit alături de Javier Nieto, un căpitan al armatei venezuelene, care acum se opune guvernului preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.

Juan Guaido, fostul şef al Adunării Naţionale a Venezuelei, care este considerat de Washington liderul de drept al Venezuelei, a negat orice legătură cu „Operaţiunea Gideon”. De asemenea, preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat reporterilor care au întrebat despre operaţiunea de luni că „nu are nicio legătură cu guvernul nostru”.

Guaido a organizat mai multe tentative de lovituri de stat de la declararea preşedintelui interimar în ianuarie 2019, iar Washingtonul a implementat sancţiuni severe şi a organizat sprijin guvernamental străin pentru Guaido.

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a numit pe Eliot Abrams la conducerea acestui proiect. În anii 1980 Abrams a organizat acţiuni similare în mai multe ţări din America Centrală, prin canalizarea de fonduri şi armament către rebeli care erau favorabili Washingtonului.

În februarie 2019, autorităţile de la Aeroportul Internaţional Arturo Michelena din Valencia au raportat confiscarea a zeci de arme şi tehnică de luptă dintr-un avion ce provenea de la Miami, Florida, Statele Unite, şi care se presupunea că transportă ajutor umanitar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe