Rosneft exportă în continuare ţiţei venezuelean în pofida sancţiunilor americane

Compania petrolieră rusă Rosneft.
Compania petrolieră rusă Rosneft. (DENIS SINYAKOV / AFP / Getty Images)

Săptămâna trecută, administraţia Trump a anunţat impunerea de sancţiuni americane unei unităţi a Rosneft din cauza ajutorului acordat liderului venezuelean Nicolas Maduro în evitarea măsurilor punitive ale SUA, prin sprijinirea sectorului petrolier din Venezuela.

Cu toate acestea, măsurile împotriva Rosneft Trading eşuează.

Sancţiunile din 18 februarie au vizat Rosneft Trading SA, o unitate a gigantului petrolier Rosneft deţinută de statul rus, precum şi CEO-ul companiei, Didier Casimiro, ca parte a amplificării campaniei de presiune de către Trump asupra sectorului petrolier venezuelean.

Dar rapoarte ale Bloomberg arată, luni, că acum o altă companie afiliată gigantului petrolier Rosneft PJSC din Moscova, care nu este sancţionată şi, prin urmare, poate face tranzacţiuni libere, execută livrările din Venezuela.

O companie achiziţionată de Rosneft în 2017, numită TNK Trading, şi-a crescut foarte mult livrările de ţiţei venezuelean, în timp ce Rosneft Trading SA nu a mai expediat din 29 ianuarie, potrivit datelor examinate de Bloomberg.

Până când Rosneft Trading a fost sancţionată, livrările sale de ţiţei venezuelean au reprezentat până la jumătate din exporturile zilnice de 850.000 de barili din ţară.

Noua acuzaţie privind asistenţa continuă a Rusiei acordată lui Maduro pentru evitarea sancţiunilor survine după ce, săptămâna trecută, un înalt funcţionar al administraţiei Trump a acuzat Rosneft de „sustragerea activă de la sancţiuni - angajarea în ilegalităţi, implicarea în înşelăciune”.

Poziţia Rosneft a fost că sancţiunile americane sunt ilegale şi că operaţiunile sale în Venezuela sunt de natură comercială, nu politice. În ultimele luni, cooperarea companiei cu PDVSA (de stat a Venezuelei) a fost un "secret deschis".

Funcţionari ai administraţiei au arătat că preşedintele Donald Trump este din ce în ce mai frustrat de ritmul lent şi ineficienţa actualului regim de sancţiuni în blocarea exporturilor de petrol. Spre acest scop, a spus chiar că ia în considerare opţiuni militare, cum ar fi un blocaj naval american al coastei Venezuelei, scenariu care, până în prezent, a fost repudiat de Pentagon.